Wednesday, February 14, 2007

Att begrava sig själv

Rafea Naseri, Irak
Jag har sett den där synen hundratals gånger. Kvinnor, så förtvivlade, så krossade av sorg, att de fyller sina händer med jord och häller det över sina huvuden... Men det var gamla kvinnor för det mesta. Eller åtmistone medelålders mammor.
Nu ser jag det igen. Men den här gången är det en ung tjej. Knappt 20 år gammal . Hon är alldeles ensam. Hon sitter på marken. Hon fyller sina händer med jord och häller på sitt huvud. Hon är så utmattad att hon inte orkar gråta ordentligt. Ingen syns runtomkring henne. Ingen ser henne, utom fotografen som har mod och ork att stå och filma helvetets sjunde krets. Och plötsligt förstår jag vad hon gör. Hon begraver sig själv. Något dog inom henne nyss. En stor del av henne själv. Hon förstår det och anpassar sig. Hon kommer att sitta där tills hon är färdig med begravningscermonin.
En bit bort ligger Tigris. En fiskebåt med två män i är ute och fiskar. Fångsten? Lik. Irakiska lik som slängts i floden. Männen är inga vanliga fiskare. Det är två män som är ute för att rädda det som räddas kan av sin egen mänskligeht.

No comments: