Monday, February 19, 2007

Den tålmodiga

En slöja, Iman Shaggag, Sudan
Hon ligger på sjukhussängen och därifrån berättar hon om våldtäkten. Irakiska säkerhetspolisen hämtade henne till polishuset för förhör. Flera officerare turades om att våldta henne. När en amerikansk armépatrull kom förbi fick hon vara ifred. Sedan var det dags för mötet med domaren som ledde förhöret. Därefter fördes hon till samma rum som hon förvarats i tidigare och där fortsatte våldtäkten, av nya officerare.

Sabrin heter hon, den tålmodiga betyder det. Men det är inte lite mod den tålmodiga visar. En representant för Advokater utan gränser säger att Sabrin berättar om det som tiotusentals irakiska kvinnor utsätts för. Men hon är den första som talar öppet om det.
Det är ingen liten risk hon tar i det klansamhälle hon tillhör. Risken finns att någon av hennes klan kan få för sig att Sabrin är en skamfläck för klanen och därför bör hon dödas. Så går det till ofta. Men hur som helst, skrev hon irakisk historia idag. Så vitt jag vet har ingen irakisk kvinna någonsin talat om att hon blivit våldtagen. Sabrins brott är att hon är född som sunnimuslim.

No comments: