Monday, January 15, 2007

Är det någon som begriper något?


Suhair Salman, Irak
I sin nya strategi för kriget i Irak sa George Bush att Egypten, Jordanien och alla länderna vid Persiska viken borde stödja och samarbeta med Malekis regering i Baghdad. Han varnade också för att ett amerikanskt nederlag i Irak skulle hota dessa länders existens.
Min hjärna går på sparlåga just nu men jag tycker ändå att det är det galnast jag hört (har verkligen stött och blött frågan och lyssnat på analyser och kommentarer) men jag börjar tycka att det är skrattretande. Skratt kan det dock inte bli tal om när man tänker på hur irakierna har det.
Bush vill alltså att arabländerna ska betala, tror en del araber. Andra tror att han vill att de ska gå in med trupper (fullständigt otänkbart för den irakiska regeringen och Iran). En del tror att han vill slå till mot Iran och vill ha arabernas stöd för det. Andra säger att iranierna styr i Irak med amerikanernas samtycke. Det talas persiska öppet i Baghdad och i södra Irak. Maleki och shiamuslimerna vill inte höra talas om sunnimuslimska araber. Araberna vill heller inte höra talas om irakiska shiiter som avrättade en sunnimuslim på offerhelgens första morgon.

Talbani besöker Tehran och Damaskus (Syrien styrs av en alawitisk regim som står shiamuslimerna nära). Och arabländerna hamnar mellan den amerikanska hammaren och det iranska städet. Och vad ska araberna betala för? Oljan forsar ut ur Irak helt utan räkning och kontroll. Det är verkligen inte pengar man behöver i Irak. I alla fall inte amerikanerna och inte den Irakiska regeringen.

Kan det vara så att Bush avlägsnade Saddam och gav Irak till Iranierna på ett guldfat utan att fatta det? Men det finns ju de som påstår att iranska officerare förhör sunnimuslimska fångar i amerikanska fängelser i Irak. Samtidigt som Bush så hemskt gärna vill ge iranierna ordentligt på tafsen? Och sedan när vänder sig George Bush till stackars araberna? Jordanien och Egypten är ju inga supermakter precis. Egyptens ambssadör slaktades ju som ett får i Irak.

Och så skickar han världens fulaste och falskaste utrikesminister som var hos Abbas idag och erbjöd en tillfällig palestinsk stat med tillfälliga gränser. Har någon någonsin hört talas om något sådant?Min palestinska hjärna ger upp. Mitt palestinska hjärta orkar inte brista mer. Jag orkar inte ens skratta åt galenskapen.

No comments: