Sunday, September 02, 2007

Det är mycket större än Nahr al-Bared

Alla är de för hemlandet, en travesti på den libanesiska nationalsången

.....

Fuad Seniora talade ikväll om att återuppbygga Nahr al-Bared. Han har redan talat med "givarländerna". Men Nahr al-Bared kommer att byggas samman med sin omgivning. Det vill säga, Nahar al-Bared som ett palestinsk flyktingläger är SLUT.

Från början surrade en massa rykten om att Nahr al-Bared var bara början på en plan som skulle förändra den palestinska närvaron i Libanon. Jag ville inte gärna ta åt mig. Men jag hade fel. Ryktena var sanningsenliga.

Nahr al-Bared var det svagaste flyktinglägret. Där fanns alla andra palestinska organisationer representerade utom Fatah. Nu när Nahr al-Bared är en grushög, kommer det att återbyggas och bli som vilken annan libanesisk ort som helst. Om alla 40 000 palestinier ska få flytta tillbaka är långt från sannolikt idag. Seniora kommer att tigga pengar för att bygga något annat. Något som inte är Nahr al-Bared!

Ingen politisk verksamhet kommer att vara tillåtet där. Det är inte det palestinska civila samhället som kommer att styra lägret utan den libanesiska armén och polisen. Återigen. Antigen är man med Fatah, eller så finns man inte.

När Nahr al-Bared föll idag, kom det inte ett ord från Ramallah. Abbas var upptagen med att ändra grundlagen för att begrava den palestinska demokratin i sin linda. Palestinierna i Libanon är det minsta han bekymrar sig om. De är bara ett amputerat organ som en gång i tiden hörde till den palestinska kroppen. Fler flyktingläger kommer snart att möta samma öde! Det som utgör den palestinska identiteten i Libanon, rycks upp med rötterna. Allt för att Abbas ska få sin förbannade, förkrympta fantasifoster till stat.

Allt hänger samman! Gaza, Västbanken, Abbas och hans planer!

Libanon, Nahr al-Bared! Allt är orkestrerat från Washington!


3 comments:

Anonymous said...

Tror själv att armén lurades in att attackera lägret. Var i libanon i sommras, vad jag fick höra så hade Hizbollah förväntat sig ett krig mot Israel just denna sommar. Israels planer var att låta armén stida i lägret och på så sätt göra det möjligt för Israel att invadera Libanon på ett lättare sätt. Samtidigt så vill man slå ut hela det Palestinska själen inte bara i Libanon, utan i hela världen. Av någon anledning avbröt man planerna, kanske för att man misstänkte att hizbollah skulle försvara landet likt sommaren 2006. Det går ryckten om att Hizbollah har lyckats forma en specialgrupp som har möjlighet att invadera Israel, om Israel startar ett krig mot libanon.

Rawias Morra said...

Zeen,

Det är klart att man vill slå till mot det du kallar den palestinska själen. De ska söndras! Inte bli kvar i flyktinglägret som utgör en vagga för hela den palestinska identiten, minnet, historien, arbetet och drömmarna.

Det är extra farligt just nu därför de allra flesta som var vuxna när de fördrevs från Palestina håller på att dö ut. Man tror att om man driver ut dem från flyktinglägret så kommer de att glömma. Utsvältningspolitiken som har bedrivits mot palestinierna i flyktinglägren hittills har inte lyckats. Då börjar man med att utplåna flyktinglägren på ett systematiskt vis. De som överlever får hitta på någon annat att fundera på.

Men de som planerar, har ingen aning om vilka palestinierna är och hur de tänker. Det är helt uppenbart!

Rawias Morra said...

De allra flesta rykten ska man inte tro på ändå. Fast tyvärr, av bitter erfarenhet vet vi att ungefär hälften brukar vara sanna.

Men jag tror inte att Hizbullah eller någon annan har ambitionen att invadera Israel!

Syftet var att starta ett internt krig, som man hoppades ska följas av en amerikansk insats, att hjälpa Seniora och hans gäng att slå ut allt vad folkligt motstånd heter. Men det gick inte så bra. Arméchefen höll armén samman, och motståndsrörelsen underlättade för honom. De andra palestinska flyktinglägren tillät inga utbrott, och amerikanernas intresse svalnade på grund av träsket som de vadar i i Irak.