Thursday, September 06, 2007

Javier Yxskaft



Amr Mousa, Arabförbundets generalsekreterare, varnade under tisdagens utrikesministermöte för att den internationella fredskonferensen som Bush kallat till senare i höst, ska bli en innehållslös politisk demonstration. Han uppmanade arabländerna att öppet och resolut bekämpa alla försök till att tömma den omtalade konferensen på innehåll, så som de israeliska uttalandena hittills tyder på.

Amr Mousa menar att om fredskonferensen blir en tom demonstration, blir den inte enbart meningslös utan kommer att skada de arabiska ländernas intressen och förvärra situationen i hela regionen. Han underströk även nödvändigheten av att ALLA berörda parter ska delta, inklusive Syrien som amerikanerna ännu inte bjudit till konferensen.

Å andra sidan sa Israels utrikesminister Tzipi Livni att man borde sänka taket för de krav man har på konferensen. Och premiärministern Ehud Olmert hoppas på, men tror inte, att han och Abbas kommer att nå fram till en gemensam deklaration före november.

Det som alla i arabvärlden talar om är Israels önskan om normaliserade relationer till Saudiarabien och Arab Emiraterna, för att få tillgång till deras intressanta marknader. Det är nog det som oroar Amr Mousa och andra. I gengäld vill Israel inte ge någonting. Allra minst vill man vidta åtgärder som gör en fred med palestinierna möjlig.

Trots det, åker Javier Solana ner, meddelar än en gång att man inte tänker ha någon som helst dialog med Hamas och återigen försäkrade han att EU står fast vid sitt löfte att stödja den palestinska myndighetens polis för att den ska vara beredd, när den palestinska staten utropas.
Vilken palestinsk stat, hur, när och var den ska ligga, gick Solana tack och lov inte närmare in på...

No comments: