Sunday, September 02, 2007

Två märkliga nyheter från Nahr al-Bared


....
Hörde just att man hittat minst 24 familjer till medlemmar i Fath al-Islam kvar i Nahr al-Bared. Inte en tanke på att många vanliga civila familjer kan ha fastnat i lägret och aldrig lycktas ta sig ut.
....
En representant för libanesiska Röda Korset meddelade just att de har evakuerat 30 kroppar som dödats det senaste dygnet. Alla andra kroppar som har legat i mer än 100 dagar i sommarvärmen, vill man samarbeta med palestinska Röda Halvmånen för att evakuera. Desstuom ville han inte tala om vilka förfärliga sjukdomar det finns inne i Nahr al-Bared idag. Det finns tydligen folk som är så sjuka, att man inte vågar ta ut dem därifrån eller ens komma i närheten av dem, utan förvänta sig att palestinska Röda Halvmånen ska ta hand om.
...
Vad sägs om att tvinga Saad al-Hariri och hans faster Bahia , som betalade Fath al-Islams löner, att gå in i Nahr al-Bared och röja istället? Det vore väl inte mer än rättvist? Varför ska palestinier rensa det fasansfulla som detta tillgjorda och onödiga krig ställt till med? Saad al-Hariri gapar så högt om mordet på sin far och vill att hela världen ska utreda det genom en internationell domstol. Varför inte utreda hans egen roll i kriget i Nahr al-Bared??? Det ledde faktiskt till 155 libanesiska soldaters död, flera hundra skadade. Antalet dödade och sårade civila palestinier är det ingen som vill tala om idag. Vid sidan av alla Fath al-Isalms medlemmar och deras familjer.
40 000 palestinier är hemlösa och fullkomligt utblottade. Deras barn kommer inte att kunna börja skolan heller. Skulle Saad kunna tänka sig att bidra med en smula av alla sina miljarder till återuppbyggnaden åtminstone? För nu talar man om samarbete med UNRWA och PLO också när det gäller att återuppbygga lägret. Trots att den libanensiska staten lovat att göra det själv förut. Det blir väl som med alla andra libaneser som fortfarande är hemlösa mer än ett år efter det att den libanesiska staten fått miljarder i bistånd just för att återuppbygga deras bostäder. Inte en enda bostad har man byggt ännu! Det är Hizbullah som fortfarande betalar hyrorna för alla libanesiska familjer som förlorat sina hem på grund av Israels urskillningslösa bombardemang, och måste hyra bostäder istället. Och det är Hizbullah som har stått för reparationer av större delen av de delvis förstörda bostäderna, förutom de byarna som Emiratet Qatar tog på sig ansvaret för.

2 comments:

Anonymous said...

Bra att du berättar om detta. Det får oförskämt lite uppmärksamhet i medierna och flera saker du rapporterar om var nya för mig.

Det gör ont i hela kroppen att tänka på att människor har tvingats fly från sitt flyktingläger.. och på dem som blev kvar i Nahr El Bahred.. och.. och .. och .. och ..det tar aldrig slut.

Rawias Morra said...

Anna,
Det är mycket värre och större än vad jag orkar skriva ner. Mycket värre... Jag vet inte ens om jag orkar fatta allting själv...