Sunday, September 02, 2007

Nahr al-Bared föll idag



Nahr al-Bared föll idag. Ledaren för Fath al-Islam, Shaker al-Absi, har tydligen lyckats fly. 20 andra medlemmar har dödats och 14 tillfångatogs.

Igår lämnade den libanesiska staten Abu Hurarias kropp till hans familj. Abu Huraira var den militära ledaren för Fath al-Islam. Det visade sig att han hette al-Kaddour i efternamn, och hörde hemma i Akkar, inte långt från Nahr al-Bared. Han begravdes på "Främlingarnas begravningsplats", då folk i hans egen hemby vägrade låta honom begravas i byn, på samma begravningsplats där många av byns söner, soldater i libanesiska armén, stupat i striderna med honom och hans grupp.

Just när Nahr al-Bared faller, tätnar mystiken. Visste den libanesiska staten om att de allra flesta som slogs inne i Nahr al-Bared var libaneser? Från trakten dessutom? Är anledningen till att de lyckades hålla ut i så många månader den att de fick förstärkningar utifrån? Jag har faktiskt själv varit med om en sådan belägring som barn. Utan vatten och mat och medicin kan ingen klara sig i mer än 3 månader.

Är det därför som flera ministrar bedyrar idag nödvändigheten att återbygga relationerna med flyktinglägrets invånare och lovar att bygga upp den igen?
Kommer de som finansierade Fath al-Islam från sina egna banker någonsin att ställas till svars?




No comments: