Sunday, September 02, 2007

Mellan Vällust och Korancitat

Ahmad al-Shahawi med sin konfiskerade diktsamling



Till skillnad från de som totar ihop rondellhundar för att provocera för provokationens skull, och för att hamna i centrum, utan en tanke på att de sprider hat och misstänksamhet mellan människor, finns det de som har en verklig anledning att slåss för yttrandefriheten.

Just nu, när rondellhundshistorien lägger sig som en våt trasa över debatten i Sverige, kämpar en egyptisk poet för sin frihet, mot en av den muslimska världens mäktigaste institutioner, nämligen al-Azharmoskén i Kairo.

Poeten heter Ahmad al-Shahawi. I september förra året gav han ut en diktsamling, "Budord i kvinnans kärlek". Diktsamlingen hade knappt hunnit ut i bokhandeln förrän den konfiskerades av al-Azhars folk, på order av al-Azhars högste sheikh, Dr. Muhammad Sayyed Tantawi.

Motiveringen: "Boken glorifierar den fysiska lusten mellan älskarinnan och hennes älskare, och många andra skändligheter"!
Och: "Boken använder sig av citat ur Koranen i fel sammanhang. Tar citaten som vittnesbörd i uttryck om lösaktighet, kärlek och nakenhet. Utöver det, används attribut som endast tillhör Gud, för att beskriva älskarinnan. Detta leder till en uttalad blasfemi"!

Ja, ha! Jag har tyvärr inte läst den diktsamlingen av al-Shahawi, för att förtälja om han lyckats med sitt uppsåt. I så fall är det ju bara att gratulera honom. För det finns väl knappt språk nog att beskriva den älskade, när det väl gäller, ja, knappt i Koranen ens! :o)

Det som har hänt nu är att man även konfiskerat den andra delen av diktsamlingen. Och dessutom anser man att den är ännu styggare än den första delen. "Den innehåller vulgära uttryck, och en tydlig uppmaning till lössläppthet och andra saker som endast hör hemma i sovrummen och som al-Azhar inte gillar alls" !

Då är det verkligen bara att gratulera vår poet, om han lyckats även med den bedriften.

Han ska faktiskt ställas inför rätta. Tre advokater kommer att försvara honom. Det framgår inte när det ska ske.

Al-Shahawi säger: "De trodde att de skulle skrämma mig med sina fatwor. Men jag har inte gjort något fel. Jag har endast fört fram min text med delar ur Koranen, med citat från profeten och hans följeslagare".

Det blir inte lättare för poeten att hans efternamn på arabiska är pluralis av: Shahwa, Vällust!


källa: aljazeera.net


2 comments:

Anonymous said...

Tack Rawia, jag har väntat på något sådant här. Det finns ju så mycket man kan göra om nu syftet verkligen är att stå upp för yttrandefriheten. Bakom publiceringen av dessa bilder ligger en helt annan agenda än att försvara yttrandefriheten, det är min bestämda uppfattning.

Rawias Morra said...

Tack själv Anna,

Redan vid de förra Muhammadteckningarna sa jag att med varje kränkning av muslimerna och deras tro, skickar ni yttrandefriheten i de muslimska länderna tillbaka till medeltiden! Det är bara författare och konstnärer där som kan åstadkomma en förändring. Det vi kan göra härifrån är att stödja de så mycket som vi bara kan.

Allt annat är mucka gräl, förödmjuka, förnedra och svartmåla! Vad har "Konstnären" med rondellhunden gjort för yttrandefriheten? Inte ett dugg. Men vi har en författre och poet från Syrien bland oss, Faraj Bajrakdar, som fängslats och torterats i 14 år för en tidskrift. Det är ingen som vill minns det i Sverige idag.