Saturday, August 26, 2006
Usta Mona
Friday, August 25, 2006
Homosexualitet är inte detsamma som pedofili
Sunday, August 20, 2006
Ahmad Fuad Najm och Sheikh Imam
Ahmad Fuad Najm
Det var i slutet av augusti 1976 jag hörde de underliga sångerna med de än mer underliga texterna. Jag befann mig på ett ungdomsläger för Ghassan Kanafanis kulturinstitut. Mamma tyckte att jag och min bror behövde frisk luft efter den långa belägringen i Tall al-Zaatar.
Jag hade försökt bada i Litani floden trots såret i bröstet. Det gick upp och snart rann en rännil med blod och ville aldrig ta slut.
En förskräckt läkare som hette Basil undrade vad det hade hänt och jag sa bara: Tall al-Zaatar.
Han lappade ihop såret igen i sitt tält och lät mig ligga på hans madrass. För att jag inte skulle ha tråkigt satte han på bandspelaren. Därifrån kom den underliga sången, vacker, ursinnig, kränkt, rasande, vemodig… Jag hade aldrig hört något liknande. När jag frågade vad det var svarade Basil: Sheikh Imam och Ahmad Fuad Najm.
Det blev många timmar med Sheikh Imam och Fuad Najm för Basil höll ögonen på mig och hindrade mig från att bada därefter.
Och mellan honom och mig rann sången, varm och god
som Litanis Vatten.
Sex år senare gick jag på en konsert med några av mina manliga kusiner, strax efter massakern i Sabra och Shatila. Jag hade hört att två av den arabiska musikens giganter skulle spela och sjunga där och lät mig släpas dit.
De två giganterna var Marcel Khalifa och Ziyad Rahbani.
Fotbollsplanet där konserten ägde rum var omringad av den libanesiska armén och där inne vimlade det av soldater och poliser. Stämningen var skrämmande. Publiken var vänster, armén och polisen var statens stövel som när som helst kunde trampa ner oss.
Men så hände något oväntat. På scenen klev en blind man med stora svarta glasögon och röd fez. Han var ledsagad av en mager figur som såg ut att kliva ur en egyptisk film. Urbilden av den förtryckta, rättslösa utsvultna egyptiska människan från Ramses tid till idag. Den blinde mannen såg däremot välmående ut, bildad.
Arenan kokade. Hysterin var öronbedövande. Folk kastade sig framåt och mina kusiner lyfte mig upp i luften för att jag inte skulle klämmas ihjäl mot scenkanten.
Men den blinde mannen satte sig ner med lutan, som vore den den enda älskarinnan han någonsin haft. Hans fingrar smekte den och ur hans mun kom sången… vacker, ursinnig, kränkt, rasande, vemodig… och jag hade hört den förut. Basil, undrar var du är idag…
Soldaterna och poliserna glömde varför de var där. De sjöng med och dansade och var ett med resten av publiken. Alla gick därifrån långt efter midnatt, levande… på ett annat sätt…
Sheikh Imam dog 1995 men den magre figuren, Ahmad Fuad Najm, poeten och Imams textförfattare lever. Såg honom i natt. Magrare och äldre än någonsin. Skriver fortfarande dikter som gör en sömnlös på egyptisk dialekt och med oändligt enkla uttryck som gör att man häpnar. En riktig trollkarl.
I natt berättade han om fängelset, om svälten, fattigdomen, han som kom från en mäktig rik egyptisk klan som förföljdes av fattigdom och olycka som ledde den ända ner till rännstenen.
Men som sagt… vid 77 årsåldern skriver han, och hans sextonåriga dotter Zainab sjunger vid hans sida med en gudomlig stämma.
Jag är inte fattig, säger han. Jag har orden och Zainab. Mer vill jag inte ha.
Fast han behöver inte mer. När han åker till ett arabland behöver han aldrig pengar. Taxichaufförerna kör honom gratis. Servitörerna betalar hans mat mot hans vilja och bråkar med restaurangägarna om äran att få bjuda honom på middagen. Hjälplös försöker han övertyga dem om att han kan betala, med de vägrar höra på det örat.
En gång frågade Libyens president Muammar khaddafi honom: "Vad kan jag göra för dig?"
Ahmad Fuad Najm svarade: "Du kan börja med att hålla dig borta från mig." Hans sista önskan här i livet är att hitta en arabisk ledare att hedra med en dikt innan han dör. "Men de är för usla", säger han.
Kommunisten, muslimen, haschrökaren, poeten som tyckte om fängelsecellen länge därför att han hade där en säng och tre mål mat om dagen.
Demorkrati? Gud förbjude
Saturday, August 19, 2006
Nancy , lyckligt ovetande
Nancy Ajram är en ung fulvacker kvinna från Libanon. Hon är vacker så länge hon ler och ful så fort hon är allvarlig. Första gången jag såg henne på teve trodde jag knappt mina ögon. Där stod hon i en babyrosa klänning beströdd med strass och slitsad ända upp till trosgrenen. Dessutom hade den bar rygg ända ner till svanskotan. Hon sjöng något som skulle liknas vid dagispopp (som är jätterolig att lyssna på när man städar eller gräddar pannkakor. Den är i alla fall roligare än ljudet från dammsugaren eller tevens cartoonnetwork, om man har små barn hemma.)
Hennes publik? Tusentals arabiska män samlade i Dubai från alla länderna kring persiksa viken. Jag gapade. Där satt dem, krakarna, med långa vita gallabior knäppta upp till hakan och med huvudbonader i sommarnattens hetta och dregglade över detta halvnakna under i babyrosa.
Veckan därpå, gjorde sig två manliga megastjärnor i arabvärlden lustiga, var för sig, över sångerskan som inte kan bestämma sig ifall hon ska sjunga eller strippa och dansa. Ingen nämnde några namn men alla visste vem dessa två herrar talade om.
Under kriget i Libanon klagade en libanesisk journalist över alla arabiska tevekanaler som inte visade tillräckligt intresse för det som hände i Libanon utan ägnade sig åt vulgära konserter med halvnaken sång och dans. Hans samtalsparter, som kom från ett land vid persiska viken svarade med en retorisk fråga: Och var kommer de vulgära sångerskorna från? Libanon, så visst ägnade man sig åt Libanon.
Nancy är den mest framgångrika av alla libanesiska kvinnor inom nöjesbranschen, och de är många, särskilt i länderna runt persiska viken. Många fattiga kvinnor i olika delar av arabvärlden sliter för att imitera hennes stil, så långt det låter sig göras. Köpa nya bröst är ju inte alla förunnat. En del prostituerar sig för att få köpa den senaste mobilen hon gjorde smygreklam för. En ung libanes gick så långt att han förvandlade sig med kirurgknivens hjälp till en vackrare kopia av Nancy.
Alla älskar Nancy, alla vill vara Nancy. Nancy är lycklig. Inte kommer hon att tänka på priset libanon får betala för hennes lycka i en del av världen som har massor av pengar men ingen respekt för lättklädda kvinnor. I alla fall inte det styrande skiktet i de länder där hon åker runt och visar nyanskaffade bröst, rygg och innanlår.
Thursday, August 17, 2006
Strukturell rasism eller ren korvídioti
Tuesday, August 15, 2006
När flyktingar tar emot flyktingar
Monday, August 14, 2006
Mor skrattar hysteriskt
När hon skrattade färdigt kunde hon tala om för mig att de hade varit i närheten av Israels sista bombning av Beiruts södra förorter. De hade kört runt och tittat på förödelsen efter den senaste månadens bombningar och sedan kört hem. Den ena hade kommit fram och den andra var fortfarande på väg.
När de enorma raketerna, 20 stycken som briserade inom loppet av en minut, raserade 10 höga bostadshus och halvförstörde fyra andra, ringde hon den ene. Han kunde inte tala. Var så medtagen av tryckvågen och dånet. Den andra fanns i bilen och hade haft fullt show med att hålla bilen under kontroll och komma undan havet av damm och aska.
Och det tyckte mor var roligt. Att de inte kunde få fram ett ljud. Och när de kunde det sa de alltig fel.
Man måste ha begravt sin man med sina egna händer och förlorat barn förut för att kunna skratta så gott åt något sådant.
Stackars mor...
Sunday, August 13, 2006
Från: Eva Hammad Ståhl till Utrikesminister Jan Eliasson, 23 juli 2006Vidriga attacker
Jag har själv genomlevt en mycket lång belägring av det palestinska flyktinglägret Tel al Zaatar i östra Beirut i Libanon 1976. Min man dödades, jag skadades allvarligt och förlorade vårt väntade barn. Min amputerade kropp åteupplever idag återigen smärtan av att ha blivit träffad av glödande granatsplitter och min själ återupplever ljuden av bombkrevader, hus som rasar och människors skrik under dödskampen, de överlevandes kvidande klagan och den djupa sorgen när ens liv slagits i spillror av en krigsmaskins ohyggliga kraft. Det finns ljud, lukter, stämningar ”hjärnspöken” som aldrig lämnar en krigsskadads hjärna. Dom aktualiseras ögonblickligen om samma situation upprepas. Jag känner det starkt i dessa dagar och jag bor ändå i Sverige.
De som bor i Libanon, på Västbanken eller i Gaza återupplever och genomlider också samma kval nu, men tusenfalt värre, när de åter tvingas att leva under krigsvillkor och med ännu mer sofistikerade vapen. Det dom i stället behöver är en framtid i fred, befriad från krigsscenarior för att kunna ge en framtid värd namnet åt sina barn och åt kommande generationer. Dessa människor behöver stöd från nationer i världen vars barn och ungdomar fått växa upp under fredliga förhållanden. Dom behöver hjälp att stoppa en krigsmaskin som återigen kastar sin dödsbringande last över hus och hem.
Palestiniernas avsaknad av ett eget land med en struktur stark nog att leva av egen kraft gör att de ständigt lever med drömmen om befrielse, trots att det är dom som blivit fråntagna alla sina mänskliga och nationella rättigheter. Det palestinska folket ska få samlas i sin nation och slippa ifrån en förnedrande flyktingtillvaro, de ska få ha en huvudstad och en infrastruktur i sitt land så att det går att bygga upp ett liv, en ekonomi, en framtid. Det landet behövs för att lösa den så kallade krisen i Mellanöstern. Krisen består i att det palestinska folket fördrivits från sitt land och att Israel existerar i stället för dessa gamla arabiska byar och städer, Israel har fått bildas som en nation som utgör en bastion för västvärldens makt och inflytande i en oljerik del av världen. Palestinierna är drivna som tiggare från sitt hemland och utan makt att vinna sin rättmätiga kamp att få komma tillbaka. Därför lever motståndet kvar. Utan att lösa denna grundläggande fråga, Jan Eliasson, kommer inte freden att kunna tvingas på området, med annat än ett gigantiskt dödande av milliontals palestinier. Ett 2000-talets ”holocaust” . Jag tror att du vet allt detta, du har haft stora chanser att sätta dig in i frågan, och nu kräver jag och många med mig. Tala! Berätta vad du vet! Sluta med enbart diplomati, för det är just nu poltik på de strakas sida. Börja med humanism och mänskliga och nationella rättigheter. Tänk dig att du jobbade för Barnkonventionens innehåll...Det är de krigsskadades krav på världen. Motståndet kommer att leva kvar till dess att ett värdigt Palestina har upprättats. Allt det vi ser nu är massakrer i maktens och de rika nationernas namn. Det är meningslöst-stoppa det! Vi lever i en modärn tid. Krig ger oss ingen lycka, bara mer hat. Krigssargade människor glömmer aldrig!
Eva Hammad Ståhl
Artikel skriven i april 2006, för Nättidningen ALBA
DET ÄR 30 ÅR SEDAN.
Av Eva Hammad Ståhl
I augusti 1976 krossades det palestnska flyktinglägret Tel Al Zaatar av de libanesiska falangisttrupperna, kristna milisstyrkor, vissa hade stöd från Israel.
I Tel al Zaatar bodde ca 25 000 flyktingar. Familjerna var stora och barnrika..De överlevande tvingades bort därifrån under fasansfulla former. Den överenskommna vapenvilan bröts ensidigt av falangisterna. De dödade så många pojkbarn och män de kunde, denna heta augustidag 1976, framför ögonen på deras anhöriga.
Mina vänner från Tel al Zaatar upplevde en massaker som dödade tusen av de män och gossebarn som stod beredda att för alltid lämna det två kvadratkilometer tättbefolkade förortslandskap i dalsänkan vid en kulle, (Tel al Zaatar betyder Timjankullen), som hyst dom sedan familjerna tvingades bort från sin hemort i Galiléen i Palestina 1948.
Lägret krossades för 30 år sedan. Jag känner till det för att jag var där. Jag bodde där. Jag slapp att uppleva massakern sista dagen, för då var jag evakuerad med hjälp av internationella röda korset och ett tillfälligt eldupphöravtal som falangisterna höll i tre dygn. Jag och 400 andra allvarligt skadade kvinnor, barn och män evakuerades i början av augusti.. Det var en vecka innan lägret tömdes på sin befolkning och bulldoozrades till smulor och stoft. Jag var ändå där när flera tusen dödades och skadades dessförinnan. Jag är en av dom överlevande.
Belägringen av Tel al Zaatar inleddes i slutet av februari det året. På de vägar som ledde till lägret placerade falangisterna tungt beväpnade milismän, dom upprättade egna vägspärrar, Den libanesiska armén hade redan vid inbördeskrigets inledning (kriget startade i april 1975) splittrats inbördes och det fanns ingen statsmakt som kunde kontrollera miliserna. Kristna soldater och frivilliga, med sympatier på yttersta högerkanten, hade bildat falangisttrupper. De var maktfullkomliga och dödade den dom ville. Den som togs i vägspärren kunde skjutas direkt eller t ex beordras att först uttala vissa ord. Dialekten skilde en palestinier från en libanes, och enbart uttalet av t ex ordet tomat kunde döma den vägfarande till avrättning. Ofta ristades ett kors in i den dödes kropp, varefter han/hon dumpades i närmsta dike på samma sätt som sopor. Anhöriga som saknade en familjemedlem som bara skulle storhandla i västra Beirut, eller försöka ta sig till sitt arbete, fick bege sig ut och leta i dikeskanterna. Inte så sällan återvände de med sin döde make, hustru, son eller åldring efter ett letande utefter ödsliga men avspärrade vägar och med beväpnade fiender hotfullt övervakande varje steg. Man fick gräva ner den döde någonstans, inom lägrets gränser, där man hann och kunde ta skydd. Ibland sköt en krypskytt mot lägret från ett intilliggande höghustak. Ibland sköts en granat in i en folkhop som hade samlats utanför några hus, kanske just när någon måste begravas, och nya offer skördades. Under mars, april och maj månad hölls vi alla i ett järngrepp. Då och då, flera gånger i veckan, dag eller natt, träffades någon av ett dödande skott eller av granatsplitter. Ytterligare ett hus förstördes, ytterligare en vattenledning sprang läck... Ingen kunde resa ut ur lägret utan att sätta livet som insats, ingen kunde komma till vår undsättning. Milisen härjade på vägarna. Vi som levde i Tel al Zaatar försökte ändå leva ett slags vardagsliv. Det gick naturligtvis inte till som förut, men vi ansträngde oss. Jag var anställd på PFLP.kliniken i lägret och gick varje dag till mitt sjuksköterskearbete. Vi upplevde en sjukvård som efterhand omvandlades till krigssjukvård. Vi tog hand om personer med multipla splitterskador på kroppen. Splitter som slog upp stora och djupa sår och även borrade sig igenom skelett och gav stora skador och infektioner som egentligen krävde intensivvård. Vi hade vår enkla klinik, saknade operationssal och fick improvisera på ett sätt som nästan inte går att beskriva. Vi samarbetade med al Fathas och Palestinska Röda Halvmånens sjukhus. Det var inrymt i moskéen, men där hade dom också fulltbelagt oavbrutet.Vi räddade naturligtvis inte alla till livet. Den lilla flickan som pappan kom springande med förblödde i hans armar. Hon var träffad av en krypskytts kula. Med kikarsiktets hjälp hade han korn på just henne och sköt för att döda. Han hade träffat en artär i hennes arm och vi han inte få stopp på blodflödet i tid. En gång bestämde vi oss för att, mot alla odds, låta en lastbil köra de svårast skadade till ett sjukhus. För att överleva behövde de mer avancerad vård än det vi kunde ge. Vi lade patienterna så varsamt vi kunde på flaket, droppflaskorna snörade vi fast på flakets sidospjälor. Patienterna var livrädda och mycket sjuka. Det var deras eventuella chans att överleva som gjorde att vi satsade på denna makabra frakt. Dom tilläts inte att passera vägspärrarna och bilen tvingades köra tillbaka till oss några timmar senare. Det var en fasansfull natt.
Vid ett tillfälle rasade en granat rätt in igenom klinikens öppna fönster, landade på golvet i korridoren och la sig still utan att brisera. Vi trodde inte våra ögon, men så var det. Vi förskonades från döden den gången och kunde jobba vidare med patienterna. I gasollampans blekgula sken fortsatte vi att med lokalbedövning som smärtlindring rensa patienters hud och muskulatur från splitter i alla former och storlekar. Vi kokade saltvatten (fysiologiskt NaCl, blandat på salt o kranvatten, kokat på spisen i 20 minuter), rengjorde sår, skar bort död vävnad, bandagerade och försökte med anhörigas hjälp att få patienterna att åtminstone dricka, alternativt bevaka att droppet fungerade.
Så kom natten mellan den 12 och 13 juni 1976. Jag jobbade som vanligt. Min palestinske make Yousef Hammad hade haft en lång dag. Han var ansvarig för klinikarbetet och också en politiker i lägret. Alla politiker, oavsett politisk färg, samlades dagligen för att diskutera situationen. I lägret fanns också beväpnade motståndsmän, tillhörande de olika PLO-fraktionernas gerilla, ett slags hemvärn. Dom var beväpnade i kampen ”För ett fritt och demokratiskt Palestina”. Dom trodde starkt på kampen för att återvända hem. Det fanns avtal och överenskommelser mellan den libanesiska staten och PLO att gerillan fick ha sina vapen i lägren. Dessa vapen kom nu, i stället, till användning för att försvara oss mot falangisttrupperna som kom allt närmare lägrets utkanter. Falangisterna gjorde räder och dödade bland annat en grupp människor som sökt sig till varandra i källaren till en högre byggnad i lägrets utkant. Dom dödade också många ur gerillan som försvarade lägret bakom sandsäckar med Kalaschnikovs i handen.
Falangisterna attackerades samtidigt av libanesiska vänsterstyrkor som kämpade tillsammans med PLO-gerilla på andra håll i Beirut och andra platser utanför huvudstaden. Dom hade inte möjlighet att koncentrera sig på Tel al Zaatar enbart, och det började gå dåligt för högerstyrkorna på flera fronter. Det var i slutet av maj och de sökte och fick undsättning. Den syriska armén invaderade Libanon i början av juni, den syriska ockupationen började då, (det var i fjol, 29 år senare, som deras fysiska närvaro förbjöds i Libanon). För oss i Tel al Zaatar innebar det att falangistmilisen fick förstärkning av en hel armé. Tanks och pansarfordon, utvilade soldater som avlöste varandra gav dom styrka att skjuta sönder flyktinglägret, även om det tog dom 52 dygn till.
Jag hade jobbat till sent på kvällen, den 12 juni, när Yousef kom för att övertyga mig om att vi behövde få lite lugn o ro den natten. Allt hade varit så intensivt sedan syrierna kom, men den eftermiddagen och kvällen var kanonerna tysta. Vi tog en chans och gick till familjens hus för att sova. Vi sökte oss en plats som vi trodde var säker, ifall attacken skulle återupptas. Några timmar senare hade vårt hem träffats av en granat. Den exploderade mot ytterväggen i vårt sovrum. Jag vaknade i blod och splitter. Min man låg livlös bredvid mig. Senare fick jag veta att han fått dödande splitter rakt in i hjärtat. Jag hade förlorat en arm, hade ett sönderslaget knä och otaliga sårskador. Några veckor senare fick jag missfall, förlorade vårt barn, jag var då i sjunde månaden.
I augusti, när jag evakuerades, hade jag, med familjs och vänners stöd, på något mirakulöst sätt hållit fast vi en flämtande livsgnista. Då hade vår familj och alla andra drabbats av stora förluster. Lägret bombades och besköts i timtal, dag eller natt, dygn efter dygn.. De flesta familjer förlorade både tre och fyra anhöriga, och massor av människor skadades dessutom. Det var förenat med livsfara att hämta vatten vid sönderskjutna ledningar, och att koka ris och linser över öppen eld, den enda möjliga matlagningen. Befolkningen bombades och svalts ut ur Tel al Zaatar.
När jag evakuerades fick jag hälsningar med till ”västvärlden” att berätta vad jag upplevt. Palestinier visste att ingen skulle lyssna på deras berättelse, men en svenska skulle kunna nå ut, hoppades man. En opinion för Palestina hade redan skapats här i Sverige, och ett stort arbete till stöd för ”ett fritt och demokratiskt Palestina” bedrevs över hela landet. Nu med förnyad kraft.
Tel al Zaatars överlevande anslöt sig till anhöriga och vänner i de övriga lägren i Libanon,. Ett sådant läger är Shatila i västra Beirut. 6 år efter krossandet av Tel al Zaatar banade Israel vägen för ”massakern i Sabra och Shatila”. genom sin långa ockupation av Libanon upp till Beirut år1982. Det kriget skördade 30 000 människoliv och hundratals, kanske tusentals människor mördades igen av falangister med yxor och knivar under de tre dagar som Israeliska armén hjälpte till med bevakningen av vägarna till området. PLO hade fördrivits ut ur Libanon, ingen kunde längre med vapen försvara den palestinska civilbefolkningen. Media rapporterade om det som skedde och än i dag minns världen det avskyvärda slaktandet i Sabra och Shatila. Världsopinionen tvingade Israel att till slut rannsaka och döma dåvarande försvarsministern Ariel Sharon som ansvarig. I Sverige och på många håll drevs en namninsamlingskampanj under parollen ”Bojkotta Israel Erkänn PLO”.
I dag pågår Palestina/Israel-konfliktens hårdaste kamp på 22% av det gamla Palestinas yta, de av Israel ockuperade Västbanken och Gazaremsan. De ca 4 milljoner palestinier som lever där är ”gettoiserade” av murar, staket, gränshinder, vägspärrar, bosättningar, motorvägar (som palestinier inte får färdas på) och av den israeliska armén. Det är fortfarande inte möjligt att fullfölja ett statsbygge. Sådant måste försiggå i fred och frihet så att ekonomi, arbetsmarknad, infrastruktur, institutioner för administration, sjukvård, utbildning osv kan utvecklas. Nu tvingas människor leva under större och större förtryck socialt, ekonomiskt, politiskt och säkerhetsmässigt. Trots det har man i Palestina genomfört ett val enligt demokratiska spelregler. Något som västvärlden bortser ifråg därför att palestinierna valde ett parti, Hamas, som utmanar Israel att erkänna palestiniernas rätt till de ockuperade områdena från 1967, och att bygga sitt hemland där. Den palestinska myndigheten hotas nu av ekonomisk kollaps och tvingas följdaktligen att söka helt andra vägar för att människorna inte ska svälta. Faran för fler självmordsattentat är uppenbar.
Israel har världens fjärde största och mest välutrustade armé. USA står bakom Israel politiskt, ekonomiskt och militärt. Men också Sverige har omfattande affärer med Israel på det militärtekniska området. Ett vapensamarbete och utbyte av militära hemligheter liksom träningstillfällen till ömsesidig hjälp. Detta är Sveriges skamliga bidrag till den aggressiva ockupationsmakten, samtidigt som man tillsammans med EU, USA och Norge stryper de pengar som skuller hjälpa den nya palestinska staten i sitt uppbygge.
Till detta mycket allvarliga svek mot den palestinska befolkningen på Västbanken och Gaza kommer det faktum att de ca 400 000 palestinska flyktingarna i Libanon fråntagits allt. De saknar medborgarskap, arbetstillstånd, äganderätt och de är förbjudna att arbeta inom ett 70-tal yrken i det land dit de är fördrivna till ett lv i flyktingläger, sedan Israel grundades år1948. Deras största behov är politiska beslut som ger dom rätten att återvända.
Palestina består av ca 8-9 millioner människor. De flesta bor i Israel, på Västbanken och Gaza eller i Libanon, Syrien och Jordanien.
- Drar västvärlden bl a Sverige nu bort sitt stöd till dessa människor för att ensidigt stödja Israel?
- Ber västvärlden bl a Sverige om mera krig, genom utveckling av israels militärapparat?
- Är du en av dom, liksom jag, som bor i västvärlden?
- Det finns en växande opinion mot vansinnet och för en självständig Palestinsk stat på Västbanken och Gaza. För flyktingarnas rätt att återvända och för en fredlig utveckling i regionen. Anslut dig!
Eva Hammad Ståhl
Saturday, August 12, 2006
Håller staden hängande i luften
Hjärtat är här
Fullt med aska
Fullt med stenar
Stannar av sorg
Slår av vrede
Vandrar
Hittar bara amforor fulla av törst
Människor som bär sina hus i ögonen
Ord som vägrar komma över barnens läppar
Jord som ovilligt tar emot fler kroppar
Vandrar
Letar efter någon som känner igen mig
Vägrar gå vidare utan att hitta
Den som tappade bort mig
Stannar
Här börjar min kropp
Här börjar staden
Här börjar livet
Här slutar döden
Någon
Gå inte utan mig
Min berättelse är din färdkost
Min röst är din vägvisare
Mina händer håller ihop dig
Gå inte
Inte utan mig
Wednesday, August 02, 2006
Tuesday, August 01, 2006
Fatima gifte sig tidigt. Hennes dotter fick barn förra året. Hon blev mormor otroligt tidigt.
Veckan före kriget opererades Fatima för ryggskott. När kriget kom var det inte tal om att hon skulle resa sig och springa till närmaste skyddsrum. Hon skulle kunna fördärva sin rygg för alltid.
Jag ringde och försökte fixa en ambulans för att flytta henne från Saida till ett säkrare område men hon gick inte med på det. Hon sa: "Jag dör gärna i mitt hem. Jag vill inte dö en ambulans." Jag blev tyst. Hur många utbrända ambulanser har jag inte sett på teve? Ambulanser med stora röda kors och eller halvmåne målade över hela taket. "Älskade Fatima, sa jag, hur ska du klara det här?" Fatima svarade: "Jag klarar inte det här. Det är inte bomberna och raketerna som tar livet av mig. Det är de förbannade stridsflygplanen, deras rytanden..." Jag visste precis vad Fatima talade om. Tårarna föll stora på kinderna. Det var nämligen inte länge sedan jag talat om för någon att ljudet av stridsflyg är en av dem förhatligaste ljuden jag känner till.
Jag ser henne framför mig, liggande på sin säng, har så ont att hon knappt kan tala, och med dödens rovfåglar som plöjer en gata, mindra än 700 meter bort. Jag önskar att jag kunde vara hos dig, älskade, uthålliga Fatima. Ligga bredvid dig och hålla hårt om dig och tala om andra saker, få dig på andra tankar, när satans stålfåglar dyker ner och river sönder förnuftetes slöjor.
Vi brukade gå och bada ihop, minns du det? Vi älskade att gå barfota... vi åt glass och skrattade killarna som hälsade busigt på oss rätt upp i ansiktet...
Håll ut, kära du, du uthålliga, överlev det här också... du har en kärna som är hårdare än stål.