Saturday, August 19, 2006

Nancy , lyckligt ovetande

Nancy Kupa A


Nancy Kupa F?

Nancy Ajram är en ung fulvacker kvinna från Libanon. Hon är vacker så länge hon ler och ful så fort hon är allvarlig. Första gången jag såg henne på teve trodde jag knappt mina ögon. Där stod hon i en babyrosa klänning beströdd med strass och slitsad ända upp till trosgrenen. Dessutom hade den bar rygg ända ner till svanskotan. Hon sjöng något som skulle liknas vid dagispopp (som är jätterolig att lyssna på när man städar eller gräddar pannkakor. Den är i alla fall roligare än ljudet från dammsugaren eller tevens cartoonnetwork, om man har små barn hemma.)

Hennes publik? Tusentals arabiska män samlade i Dubai från alla länderna kring persiksa viken. Jag gapade. Där satt dem, krakarna, med långa vita gallabior knäppta upp till hakan och med huvudbonader i sommarnattens hetta och dregglade över detta halvnakna under i babyrosa.

Veckan därpå, gjorde sig två manliga megastjärnor i arabvärlden lustiga, var för sig, över sångerskan som inte kan bestämma sig ifall hon ska sjunga eller strippa och dansa. Ingen nämnde några namn men alla visste vem dessa två herrar talade om.

Under kriget i Libanon klagade en libanesisk journalist över alla arabiska tevekanaler som inte visade tillräckligt intresse för det som hände i Libanon utan ägnade sig åt vulgära konserter med halvnaken sång och dans. Hans samtalsparter, som kom från ett land vid persiska viken svarade med en retorisk fråga: Och var kommer de vulgära sångerskorna från? Libanon, så visst ägnade man sig åt Libanon.

Nancy är den mest framgångrika av alla libanesiska kvinnor inom nöjesbranschen, och de är många, särskilt i länderna runt persiska viken. Många fattiga kvinnor i olika delar av arabvärlden sliter för att imitera hennes stil, så långt det låter sig göras. Köpa nya bröst är ju inte alla förunnat. En del prostituerar sig för att få köpa den senaste mobilen hon gjorde smygreklam för. En ung libanes gick så långt att han förvandlade sig med kirurgknivens hjälp till en vackrare kopia av Nancy.

Alla älskar Nancy, alla vill vara Nancy. Nancy är lycklig. Inte kommer hon att tänka på priset libanon får betala för hennes lycka i en del av världen som har massor av pengar men ingen respekt för lättklädda kvinnor. I alla fall inte det styrande skiktet i de länder där hon åker runt och visar nyanskaffade bröst, rygg och innanlår.

No comments: