Thursday, April 12, 2007

Rika irakier flyr bäst

Samia Zaro, Syrien
Tänk om vi vaknade imorgon bitti och fann att
1 500 000 danskar eller finnar har flytt till Sverige. Det är 1 500 000 människor som behöver mat, tak över huvudet, sjukvård och skolor. De behöver en hel del el och dricksvatten och annat som man kanske inte tänker på i första taget.

Det är precis det som hänt i Syrien. 1 500 000 irakier har flytt dit. Hittills har det gått ganska hyfsat. Trots nöden och lidandet har ingen svultit ihjäl ännu, vad vi vet. Men sommaren är snart här och på sommaren är det ont om vatten i Syrien. Vad händer om man står utan dricksvatten plötsligt?

Syrierna har börjat klaga. De irakiska flyktingarnas behov av bostäder och varor har drivit upp priserna på vissa varor och tjänster med mellan 150 och 300 procent. Vanliga syrier kan inte hyra bostäder om de hittar några över huvudtaget. Men värst av allt, de kan inte äta sig mätta längre för deras löner har inte gått upp alls under samma period som priserna dubblats eller tredubblats.

I Jordanien är det ännu värre. Dit har en massa rika irakier flytt, köpt fastigheter och medborgarskap. De startar företag och investerar en hel del dollar i den jordanska ekonomin och många blir säkert en del av maskineriet som förser kriget i Irak med en del av det som behövs. Rika jordanier är helt lyriska. De tycker att irakierna är så välkomna så, medan fattiga jordanier vill helst gå och gömma sig och inte tala om de irakiska flyktingarna över huvud taget. Känslan av solidaritet brister ganska snabbt. Den skulle nog brista hos oss också om vår hyra fördubblades och en limpa bröd kostade plötsligt 80 kronor medan våra löner förblev de samma.

Och medan rika jordanier och rika irakier finner nöje i att lära känna varandra, börjar vanliga människor känna av hungern och frustrationen. Till råga på allt är irakierna enligt lag förbjudna att arbeta i både Syrien och Jordanien. (konstigt nog är det ingen som någosin frågar de rika om arbetstillstånd)
Vad händer när en massa människor förbjuds att arbeta enligt lag? Svaren kan man hitta i de palestinska flyktinglägren i Libanon.
Om inte världssamfundet hjälper till omgående, och om man inte på något sätt avsätter irakiska oljepengar till flyktingarna i grannländerna, hotar en fullständig katastrof de irakiska flyktingarna, igen.

No comments: