Saturday, September 30, 2006

Irakier av kurdiskt och turkiskt ursprung försvarar Tariq Aziz

Muhammad Abusall
Ibland får man reda på saker som får ens egna bekymmer att verka ytterst futtiga. Hur dramatisk ens vardag än är, hamnar man lätt i lä nar man hör hur Tariq Aziz´ advokat har det.
Han, advokaten, heter Badi´Aaref Izzat. En man i övre medelåldern som valde att försvara Tariq Aziz när dennes advokat sedan decennier vägrade göra det då Aziz överlämnade sig till amerikanerna.
Badi´ avslöjade för första gången, i programmet "Special visit" på al-Jazira att Aziz förhandlade med amerikaner innan han överlämnade sig. Han ringde dem och sa att han skulle avslöja var han var om man förde hans familj ut ur Irak. Det gjorde amerikanerna och Aziz hamnade i fängelset.
Idag lever han i en fönsterlös cell på tre gånger en och en halv meter i Matarfängelset intill Baghdads flygplats.
Fängelset har flera avdelningar. I samma avdelning som Tariq Aziz bor tjugo andra av Iraks gamla ledare. De får träffas och vara utanför cellen 4 timmar dagligen. De har flera tidningar att läsa varje dag, delar på en radio och kan även se på teve. De ser till och med sändningarna från rättegången mot Saddam Hussein.
Tariq Aziz har haft en hjärnblödning och därför talar han otydligt idag. Advokat Izzat ville inte svara på om Aziz har skrivit sitt testamente eller inte. Men han berättade gärna att Jalal Talbani skickar cigarrer, mediciner och andra gåvor till Tariq Aziz.
Allawi har tydligen nöjt sig med att skicka hälsningar.
Badi´ Aarif Izzat har hittills betalat ett högt pris för det arbete han gör och tjänat inga pengar på det. Tvärtom, han är så gott som ruinerad idag. Hans barn hade kidnappats och som lösensumma betalade han hela sin förmögenhet och pantsatte sitt hus. Han har fått hotbrev och är rädd varje gång han åker till fängelset. Vägen dit är en av dem värst drabbade av attentat.
Varför försvarar han Tariq Aziz? "Därför att jag är irakier och advokat" svarar han.
Om situationen i Irak och det gamla ledarskapets öde säger han: Idag är det mer troligt än någonsin att amerikanerna blir tvungna att förhandla med Baathpartiet för att lösa situationen i Irak. På frågan om samma ledarskap kommer att delta i återupprättandet av ordningen där, svarade han svävande.

No comments: