Thursday, December 07, 2006

Bergen skälver i Libanon inatt


När Hassan Nasrallah talade till det libanesiska folket den 22 juli i år, tänkte jag att något så starkt kommer jag inte att höra på länge. Jag hade fel.
Ikväll mellan 19:30 0ch 20:45 svensk tid höll Nasrallah ett tal som fick bergen i Libanon att skälva. Det var kanske inte ett tal så mycket som en serie bomber som briserade över Beirut.
Märkbart upprörd var han och ovanligt allvarlig. Inte ett enda skämt levererade han under hela talet. Han var även mer högljudd än vanligt.
Det libaneserna och hela arabvärlden fick höra genom olika tevekanaler var mer än man kunde smälta. Nasrallah talade någonstans från Beirut till de som fortsätter samlas i Beiruts två största torg, Martyrernas och Riad al-Solh, genom stora skärmar som hängts upp i centrala platser. Av säkerhetsskäl kunde han inte ansluta sig till dem.
Han avslöjade att han visste vilka libanesiska ledare det var som ringde Olmert under kriget i somras och bad dem att inte sluta bomba Libanon förrän man lyckats utplåna alla motståndsrörelsens styrkor i söder. Han bad till Gud: "Hoppas att den dagen då jag blir tvungen att offentliggöra deras namn aldrig kommer."
Han avslöjade vidare att Fuad Seniora, premiärministern, hade gett order i somras till Libanons armé att stoppa alla hjälpsändningar och vapenleveranser till södern också. Nasrallah hade skickat en delegation av libanesiska personligheter som förhandlade med och fick Seniora på andra tankar för att bespara landet en fullständig katastrof. Han avslöjade vidare att en av den libanesiska statens säkerhetstjänster hjälpte israel att lokalisera Hizbullahledare inklusive honom själv. Och att en grupp sunnimuslimska fundamentalister tagits på bar gärning när de förberedde ett mord på honom själv. Han förlät dem offentligt ikväll och bad staten att släppa dem fria.
Reaktionen i publiken i de två stora torgen var förskräckta rop som avtog i styrka och slutade i en chockad, bedrövad tystnad.
Ingen kommer att blunda i Libanon i natt. Nasrallah kallade det som hände för landsförräderi och jag tror att de flesta libaneser håller med honom. Man stoppar inte hjälpsändningar till sitt eget folk medan det dör på vägarna. Familjer som utplånades när de försökte hitta ställen att ta skydd i.
Man stoppar inte vapenleveranser till bybor som gör motstånd mot en ockupationsarmé som invaderar ens land oavsett vad anledningen till denna invasion är.

Nasrallah avslutade med att lova att Hizbullahs vapen aldrig kommer att riktas mot andra libaneser. Det är vapen som är bara avsett till att bekämpa invasion och ockupation av libanesisk mark. Och han lovade att Hizbullah inte kommer att behålla de regeringsposter de får när den nuvarande regeringen fallit. De ska istället gå till libaneser som tillhör andra partier inom oppositionen.Men värst av allt var att han avslöjade att han vet vilka politiska ledare som håller på att beväpna sina partier och sina gäng till tänderna. Och han sa att det är vapen som kommer att riktas mot andra libaneser. Om han har rätt, kan ingenting rädda Libanon den här gången.

No comments: