Tuesday, December 19, 2006

Det smutsiga spelet om makten i Palestina


Julklappen
Karikatyr av den mördade palestinska konstnären Naji al-Ali
Ismail Haniye höll ett tal till det palestinska folket ikväll. Från början framstod hans moraliska överlägsenhet över alla tidigare palestinska ledare jag någonsin hört, utan undantag. Och den moraliska överlägsenheten stärktes bara med varje ord den mannen uttalade. Denna man som jag skulle ha väldigt svårt att komma överens med i alla andra avseenden, som kvinna och som sekulär.

Det var inte lite Haniye hade att avslöja ikväll. Visste ni till exempel att den palestinska teven aldrig någonsin bevakat den nuvarande palestinska regeringens förehavanden? Hur viktiga eller avgörande de har varit för situationen i landet? Visste ni att när Hamas vann valet, skrev "tjänstemän" på det palestinska utrikesdepartementet till alla palestinska ambassadörer utomlands, och förbjöd dem, bokstavligen, att ha med den nye utrikesministern att göra? Att ambassadörerna blev tillsagda att alltid återvända till gamla tjänstemän i departementet som tillhör Fatah?
Visste ni att en tjänsteman från det amerikanska utrikesdepartementet avslöjat att det var Abbas som krävde att inga pengar skulle tillåtas komma in i Gaza? Visste ni att Qatars utrikesminister blev förolämpad hemma hos Abbas, när han försökte medla mellan Abbas och Hamas, av Abbas gäster, (naturligtvis sådana ansikten som vi annars ser ganska ofta på teve) som var emot en uppgörelse med Hamas och bad honom att lägga av?

Haniye redogjorde också för alla vändor om en nationell samlingsregering i Palestina. Det som framkom var att varje gång man från Hamas sida gjorde eftergifter, visade det sig vara otillräckligt. Abbas ville att premiärministerposten skulle ges till någon som han själv utsåg. Dessutom ville han att de fyra viktigaste departementen som utgör stommen i varje regering i världen, finansdepartementet, utrikesdepartementet, inrikesdepartementet och informationsdepartementet skulle styras helt och hållet av Fatah. Resten av departementen som skulle delas mellan alla andra palestinska organisationer, skulle ledas av personer som aldrig någonsin skulle tillåtas uttala sig i politiska frågor.
Förklaringen till detta skulle ha beskrivits av Abbas så här: "Det kan inte finnas två styrande grupper i Palestina".
Jaaaha, undrar man, men varför utlyste man val då? Och varför utlyser man nyval nu då? Om Fatah allena är den enda möjliga och lämpliga organisationen att styra i Palestina? I gamla stendöda PLO ingick ju en massa andra organisationer, jag kan räkna tio på raken. Det var innan Arafat samlat all makt i sitt eget knä så att de andra organisationerna nästan självdog.

Med andra ord, det var inte konstigt att Hamas vägrade gå med på detta. Som Haniye själv uttryckte saken ikväll: "Jag kan inte förråda mitt folk på det här sättet. Det skulle vara ett förräderi mot varje medborgare som lade sin röst på mig."

Haniye uppmanade alla säkerhetstjänster (De är många och värst av dem är presidentens egen) att lämna gatorna i Gaza och att bara polisstyrkorna som står under inrikesdepartementet skulle finnas kvar där. Han uppmanade också att man omedelbart skulle utreda mordet på de tre barnen och han lät fullständigt övertygad om att Hamas inte hade med saken att göra.
"Jag hade 35 miljoner dollar med mig hem", sa Haniye, "jag hade gärna velat se några barn le inför Offerhelgen, jag hade gärna velat se att sjukhusen kunde få det de behöver, men det blir inte så", sa han innan han slutligen uppmanade till besinning och till enighet.

No comments: