Sunday, December 17, 2006

Det har aldrig varit svårare att vara palestinier

Ismael Shammout
Minnen

Inbördeskriget i Palestina är ett faktum. Snart går stridslinjen från hus till hus och från rum till rum. Vänner, grannar, familjer och syskon kommer att splittras. Och det kommer inte att stanna i Gaza och på Västbanken. Det kommer att sprida sig över allt där det finns palestinier. Även om det ser ut att de flesta palestinier utanför Palestina stödjer Hamas. Kanske mest av moraliska skäl. Många Fatah anhängare utanför, i Libanon t.ex. stödjer Hamas i hemlighet men håller tyst för att inte förlora sina uppdrag och sina inkomster.
Nu är det som alla misstänkt förut uppenbart. President Abbas har hela tiden haft pengar men avstått från att betala för de offentligt anställda för att svälta ut demokratin ur palestiniernas hus och kroppar. Han har bara betalat löner till de som stått honom närmast och de säkerhetstjänster som är ansvariga för hans och hans lakejers personliga säkerhet. Han har betalat för deras lyxliv, bilar, villor och tjänstefolk. De som fick svälta är de vanliga medborgarna. De offentligt anställda som kanske röstade eller inte röstade på Hamas.
Igår utlyste han nyval. Aldrig har en kupp av denna dignitet ägt rum i arabvärlden. Aldrig någonsin har västvärlden betraktat en sådan kupp med så mycket beundran och så många framviskade välsignelser.
Och en myt har dött. Vi palestinier är inte mer demokratiska än andra i regionen, trots våra tjusiga och felfria val. Fatah skiljer sig inte från någon annan arabisk regim. Hos oss också reagerar ett skikt, en människotyp som aldrig någonsin kommer att släppa från sig makten utan ett blodbad. Man samarbetar med vårt folks fiender för att behålla sina positioner, sina privilegier som har gjort det möjligt för dem att leva som sultaner genom att råna ett fördrivet, tillintetgjort och krossat folk. Vad är det de vill styra över? Stora hoper av brutna vålnader som man ser så tydligt i vissa andra arabiska länder? Brutna av fattigdom, undernäring, rättslöshet och uppgivenhet?
Palestina har vi alltid upplevt som en personlig förbannelse. Nu drabbar förbannelsen oss med en aldrig tidigare skådad grymhet.
Palestina, den enorma graven som slukar våra drömmar, våra liv och våra förhoppningar. Den som kunde befria mig och andra palestinier från drömmen om ett fritt, demokratiskt Palestina!!!

No comments: