Sunday, December 10, 2006

Skammen över Palestina

Ismael Shammout
Vi ska återvända

Skammen lägger sig som en våt filt över Palestina. Men skammen är inte enbart palestiniernas. Den är hela världens.
När Hamas vann valet i Palestina, var jag bedrövad, som palestinier, som sekulär, som kvinna. Men valet vann de. Jag och alla andra var tvungna att acceptera det. I demokratins namn. Trodde jag…

När PLO:s exekutiva kommitté "rekommenderade" Abbas igår att utlysa nya val, mindre än ett år efter parlamentsvalet och mindre än två år efter presidentvalet, gjorde den inget annat än att spotta det palestinska folket rätt upp i ansiktet.
Så långt räckte demokratin i Palestina till. När folket valde bort tjuvarna och deras lyxfruar som levt på det som hör till änkor, föräldralösa barn, sårade, sjuka och handikappade, och valde in de som svor på att behålla händer, fickor, och hem rena från stöldpengar, fick de svälta ihjäl.
Jag skulle aldrig rösta på en organisation som Hamas, på grund av den religiösa grund de bygger sin ideologi på. Men I Hamas finns en moral som är nödvändig för palestiniernas överlevnad idag. Där finns också bildning, jag skulle gissa att om man jämförde bildnings och utbildningsnivån hos Fatahs och Hamas medlemmar och sympatisörer, skulle Fatahs folk gå och gömma sig.
Det som har kommit fram hittills, är att Hamas politiska gren består av folk som verkligen kan tänka på annat än sig själva, som kan tänka på det allmänna bästa, som har moral, och som har gett sig sjutton på att hålla sig till den moralen.
Hur reagerade världen? Man ströp tillförseln av ALLTING till Palestina, straffade palestinierna för genomförandet av en av de mest demokratiska val i Mellanösterns historia. Det mandat som Ismael Haniya har i Palestina idag är inte mindre än Georges Bushs, och inte mindre än Tony Blairs.

Det värsta är att man i Palestina hela tiden ha varit nära att komma fram till en lösning, genom att bilda en nationell samlingsregering. Men varje gång har Abbas, efter att ha talat med amerikanerna och med vissa arabiska och europeiska länder, kommit tillbaka och sagt att det inte går.
Hamas har gjort så många eftergifter, att de till sist gick med på en samlingsregering bestående av teknokrater. Man avstod från att leda regeringen. Det räckte inte. Jag kan gissa varför. Fatah anser nog att teknokraterna ska vara medlemmar i Fatah och ledas av en av Fatahs gamla välkända ansikten. Om Hamas accepterar detta skulle de göra sig till åtlöje. De skulle göra sig skyldiga till förräderi.

Budskapet som palestinierna fått är: Vi ger fan i vem ni röstade på. Fatah ska styra för Fatah är bekvämast att ha med att göra ur amerikansk, europeisk och officiell arabisk synvinkel. Insisterar ni på att bli styrda av Hamas, innebär det er död, om det så ska vara genom brist på mat, vatten, medicin eller luft. Ni "Skall" rösta på Fatah, om ni vill fortsätta leva. Gör ni inte det, kommer vi att stänga av respiratorn helt och hållet.

No comments: