Wednesday, December 06, 2006

Castro eller Guantanamo?

Tamam Shammout
The new world system
Ozan Sunar, kulturchef på SVT, är en man jag respekterar. Han är väl lika mycket fullkomlig som någon annan. Men han är öppen, ödmjuk, en sann världsmedborgare som vill väl, anstränger sig för att förstå och sprida förståelse. Jag känner Ozan om inte så mycket personligt utan mest genom gemensamma frågor som vi ofta varit angagerade i, sedan många år. Jag vet med 100 procents säkert att han skulle aldrig medvetet medverka till att sprida propaganda, vara partisk eller blunda för missförhållanden någonstans. Men att vara kulturchef på SVT är ingen lätt uppgift. Där jobbar ju en massa människor. De flesta viljestarka och självständiga tänkare som gör ett väldigt bra jobb. Var och en av dessa människor har sin egen syn på världen och ett arbete att sköta. Ozan Sunar kan helt enkelt inte hoppa in och censurera dessa människors arbete eller diktera hur de ska lägga upp ett temakväll t.ex.
Trots det blev han grillad i tevesoffan imorse. Det var väldigt obehagligt att se. Orsaken till grillfesten var missnöjet med en temakväll om Castro. Och jag häpnar. Hur farlig är den döende Castro idag i jämförelse med Guantanamo? Hur mycket skadar han vårt inre i jämförelse med vetskapen om att oskyldiga människor, fråntagna alla sina rättigheter och all sin mänskliga värdighet, blir torterade dagligen på samma ö?
Visst, Castro är ingen mysfarbror och visst finns det dissidenter på Cuba och visst missade temakvällen den aspekten men saker och ting måste behålla sina proportioner. Vad jag vet så har inte dissidenterna på Cuba blivit utsatta för 1 procent av det som folk utsätts för runt om i världen av regimer som Sverige handlar med, säljer vapen till och blundar för deras kränkningar av de mänskliga rättigheterna.
Castro har blivit en spik som en del människor hänger sina aggressioner på för att det är en politiskt korrekt spik. Att tala om Guantanamo, kvinnornas situation i Saudiarabien och annat viktigt är svårt, obehagligt och kostar på.
En hackkyckling måste man ju ha för att framhäva sin egen förträfflighet. Fram med Ozan Sunar, denna hedersman, som nu får ta smällen för hela denna affär.

No comments: