Saturday, December 30, 2006

Osmakligt, enfaldigt och urdjävligt

"Den Allseende"
en av Guds 99 namn
Av Ahmad al-Zubaidi, Saudi Arabien

Jag kan inte låta bli att undra, en dag som denna, om de som styr och ställer i världen är helt och hållet hänsynslösa eller bara hjärndöda.
Har inte den amerikanska administrationen en enda vettig rådgivare? Har man tappat förståndet helt och hållet? Eller gör man det här med flit? Avrätta Saddam Hussein på Offerhelgens första morgon? Det är en stor helg för en miljard muslimer. Det handlar om förlåtelse och nåd. Det har sin upprinnelse i att profeten Abraham slapp offra sin egen son och fick istället offra ett djur.
En hedning som jag tror inte på offer. Men jag tycker faktiskt att man kan visa respekt för en miljard människors tro. Av årets alla dagar får amerikanerna och den irakiska regimen av idag välja vilken annan som helst än denna. Måste man skymfa alla muslimer, till och med de som inte tror bland oss? För även vi som inte tror, vill gärna ha de helgdagar som handlar om förlåtelse, om samförstånd och frid. Även de mest hårdnackade av tolkarna av Islam tror att dessa dagar är för heliga för att ägnas åt hämnd, dödande och avrättningar. Man får inte ens strida i krig en dag som denna.
Varför avrätta Saddam just idag? Även om det bara handlar om ett rykte, är det en skymf som räcker länge. Måste man fösa alla muslimer till skampålen på en av deras heligaste dagar? Måste man göra Saddam till Offerhelgens martyr i historieböckerna? Måste man ge fanatikerna rätten och makten att tala om för resten av oss att hatet är religiöst? Att predika i åratal framåt om de nya korstågen? Vi som står emellan gör så gott vi kan för att förklara ståndpunkterna. Med en handling som denna går inte att förklara, ens för oss själva. Det här är osmakligt, enfaldigt och urdjävligt.

No comments: