Thursday, December 14, 2006

Mellan Egypten och Gaza, stoppades Haniye av Israel

Sheik Ismail Haniye
Sheikh Ismail Haniye, premiärminister i Palestina, avbröt sin rundresa i Mellanöstern för att återvända hem och ta hand om det försämrade säkerhetsläget i Gaza.
Men vid övergången i Rafah blev det stopp idag. Amir Peres, Israel försvarsminister, gav just när Haniye kom till Rafah på eftermiddagen, order om att stänga övergångstället. Som ju egentligen är ett övergångsställe mellan Palestina och Egypten och som Israel inte har med att göra.

Skälet? Att Haniye, enligt regelboken, deklarerat att han hade med sig pengar. Det var gåvor som hade samlats in i Egypten, Libanon, Qatar, Syrien och Iran bl.a. för att lindra nöden i Palestina. Närmare bestämt 35 miljoner dollar. Pengar som det palestinska folket är i desperat behov av.

Hundratals palestinier stormade övergångsstället och några sprängde bort en bit av muren som skiljer palestinsk territorium från Egypten, när de nåddes av nyheten. 15 personer skadades när den palestinska säkerhetstjänsten sköt mot Hamasanhängarna som ville hjälpa Haniye att komma in.
Man trodde att Israel ville hindra honom från att komma hem för gott.
Vid 22:00 ungefär, svensk tid, kom Haniye igenom. Skottlossning utbröt då också, och panik utbröt när ett trettiotal personer kastade sig över Haniyes bil för att skydda honom med sina kroppar. Vid 23:00 svensk tid meddelade al-Jazeera att en av Haniyes vakter avlidit, under skottlossningen, att Haniyes son skottskadats och att hans rådgivare i säkerhetsfrågor också skottskadats.
Pengarna? Blev kvar i Egypten, efter medling av den Egyptiska säkerhetstjänstens chef Omar Suleiman.
Förhoppningsvis ska man kunna föra över pengarna så småningom i små mängder för att åtminstone sjukhusen ska få råd med de mest nödvändiga och livsuppehållande medicinerna och det som saknas i utrustningen, så som dialysfilter och annat.
Hoppas att Amir Peres och andra Israeler kan sova gott inatt, eller någon gång, utan att jagas av minnen av det judiska folkets lidanden i ghettona, i det förflutna.

No comments: