Friday, June 15, 2007

Arvet efter Arafat

Muhammad Dahlan
Alltid bakom Abbas

Få av oss förstod Edward Saids upprördhet över Arafats besatthet av säkerhetstjänster (då 13 stycken), under 1990-talet. "Vad ska karlen med alla dessa säkerhetstjänster till? Vad ska han ha den Marina Säkerhetstjänsten i ökenstaden Jeriko för?"

Jag avundas Edward Said hans död. Och jag är absolut inte ensam om det. Har hört det så många gånger idag. "Önskar jag vore död", "Skäms ihjäl", "Döden är barmhärtigare än det här"… och så vidare…

Edward kanske vänder sig i sin grav. Vi som hänger med är förstenade av det vi ser och hör. Det finns varken rätt eller fel idag. Det finns bara detta, oundvikliga, som vi gått och bävat länge för. Det palestinska samhällets moraliska kollaps, efter världsamfundets totala svek.

Säkerhetstjänsterna var de som berövade oss den sista säkerheten. Arafat avlossade kanske det första skottet i den palestinska kampen, (enligt Fatahs myter, i själva verket har kampen pågått sedan början av förra seklet), men han slog också den sista spiken i vår kista, långt innan han lämnade oss ifred.

Arvet han lämnade till oss är Muhammad Dahlan och hans gelikar. Muhammad Dahlan, Arafats gullgosse, slyngeln som plötsligt kapade den palestinska saken och sålde den i småbitar. Mitt framför ögonen på oss. Till slut, fick han ett ämbete, som i sin förslagenhet lamslog en hel nation.
Chef för Nationella Säkerhetsrådet. Om ni inte fattar vad det betyder, beror det inte på att ni är dumma. Det är en egen Dahlansk uppfinning, som han tvingade Abbas till. Detta ämbete är helt enkelt obegriplig, om man inte vet att dess enda uppdrag är att samordna sabotagen mot den folkvalda regeringen.

Bråkstaken från flyktinglägret i Khan Younis, äger nu ett av de mest exklusiva hotellen i Mellanöstern. För några år sedan uppgick hans saldo i israeliska banker enbart till 58 miljoner dollar. Hyreshuset i Khan Younis är historia. Bytt mot Shawwa-Villan i Gaza, som han betalade kontant för, 600 000 dollar. Fast Dahlan själv påstår att den inte kostade mer än 400 000 dollar. Det finns starka rykten att han äger en skyskrapa i Dubai. Dahlan själv förnekar det.

Dahlan, som amerikanska källor påstår, rekryterades av CIA redan på 1980, terroriserade Gaza. Hans säkerhetstjänster kidnappade, torterade, avrättade, plundrade, kastade granater mot hem där barn och kvinnor vistades, och försökte minst tre gånger att avrätta den folkvalda premiärministern.

Israelisk press påstår att stora delar av skatteintäkterna som Israel betalar till den palestinska myndigheten, hamnar i hans personliga konto.

Han är vår skuggbild. Och George W. Bush lär ha sagt att han
"gillar den där grabben". Vad Bush tycker idag, vet jag inte. Jag gissar på att han är "pissed". Dahlan hade ju lovat att ta hand om folkvalda Hamas åt Israel och USA. Sitt löfte kunde han inte hålla och tvingades igår fly från Gaza.

Det finns i alla fall gränser för hur mycket demokrati man kan tolerera, särskilt i Mellanöstern.
Hur som helst, ni gör klokt i att lägga Dahlans namn i minnet. Det är mycket troligt att han blir Palestinas nästa president.

1 comment:

Anonymous said...

DE E JU BRA ATT NGN KAN GARANTERA SÄKERHETEN FÖR HANS PENGAR I A !
;-)
NGN ANNAN SÄKERHET VERKAR JU INTE FINNAS ELLER VARA VÄRD ATT FIXA HUH ?