Friday, June 29, 2007

De tunga bördornas kamel

Shafeeq al-Hout
...
Varje gång jag ser Shafeeq al-Hout, PLO:s förra representant i Libanon fylls mina ögon med tårar. Det är en typisk palestinsk gammal herre som ser ut att bära hela det palestinska folkets börda på sina axlar. När palestinierna led som värst i Libanon, råkade han vara PLO:s ambassdör där. Någon kallade honom en gång, då, De tunga bördornas kamel. Det är ett fint arabiskt sätt att erkänna någons insatser och goda avsikter.

Äldre och sorgsnare än någonsin förut såg han ut ikväll när han sa följande:

- Jag vägrar bli indragen i polemik mellan Fatah och Hamas. Det sorgliga att vi sitter och diskuterar Fatah och Hamas istället för den förfärliga situationen i Gaza, israels angrepp på Nablus och det som palestinierna utsätts för i Nahr al-Bared.

- Endast som palestinier, säger jag att konflikten måste få ett slut.

- Jag anser att det som är farligare än det som hände mellan Fatah och Hamas är det som kan vara på väg att hända inom Fatah.

- Hani al-Hassan avslöjade inga hemligheter igår. Allt står ju redan i israelisk och amerikans press. Alla palestinier talar om det, både på gatan och i sina vardagsrum.

- Faktum är att Fatah inte har städat sitt hus sedan Arafat lämnat oss. Det var väntat att det skulle få konsekvenser efter att Camp David 2 blev ett misslyckande.

- Än idag lever Saeb Ereikat på en dröm, och det är att få ett tillfälle att tala med Olmert, så att han kan boka en tid med honom för att Samtal med Abbas. Samtal som ofta aldrig blir av och blir de av leder de till absolute ingenting.

- PLO:s nuvarande Centrala Kommittén är inte laglig. PNC är inte laglig. Det finns inget idag som kan kallas PLO. Det palestinska central rådet som kallades häromdagen var en tillfällig samling som hade ett tillfälligt uppdrag.

- Vi vet inte längre vem det är som har huvudansvaret. Det borde vara den som är chef för PLO:s centrala kommitté, överhuvud för den palestinska myndigheten och som är ledare för Fatahrörelsen, alltså, Mahmoud Abbas, och Khalde Misháal, ledaren för Hamas.

- Abbas måste omedelbart städa i Fatahs hus. Abbas måste bilda ett palestinskt centralråd där ALLA palestinska organisationer finns representerade. Han måste bilda en verklig palestinsk National församling, ett nytt PNC och därefter välja en ny exekutiv kommitté för PLO. Utan ett fungerande nationellt råd, kan ingen fråga Fatah eller Hamas: Vad håller på med? Eller säga: Ni har fel!

No comments: