Saturday, June 23, 2007

Vad är det som pågår? Egentligen?




Saad al-Hariri, USA:s främsta allierade i Libanon, lierar sig med sunnimuslimska extremister från Jemen och Saudiarabien som slagits mot USA:s armé i Iraq, hämtar dem till Libanon och betalar kostnaderna för deras verksamhet där.
Han blir osams med dem vilket leder till en massaker i flyktinglägret Nahr al-Bared.

USA, säger sig slåss mot Irans allierade i Libanon och Palestina, det vill säga Hizbullah och Hamas, samtidigt som man installerar en iransk regering i Irak, dvs. al-Malekis regering.

Al-Maleki är just nu skitsur därför att amerikanerna beväpnar en massa sunnimuslimska stammar och utrycker sin oro över att dessa vapen kommer i en snarframtid att riktas mot honom och hans regering.

Det är verkligen något som inte stämmer! Jag tror inte att det handlar om en konspiration (trots att jag är arab och araber beskylls för att älska konspirationsteorier).

Jag tror helt enkelt att amerikanerna har gjort bort sig. De är så desperata att de gör den ena dumheten efter den andra och tänker att, så länge de skjuter på varandra och inte på oss så är det bra.

Men deras misstag börjar bli alltför stora. Ibland verkar det som om de skjuter på allt som rör sig i Afghanistan. Afghanerna vill inte längre ha dem där, särskilt efter det att de dödat 22 civila, bland de nio kvinnor och tre spädbarn, för ett par dagar sen.

Sakkunniga, analytiker, politiker, ja, alla, kliar sig i huvudet och försöker komma på något klokt att säga. Särskilt de senaste dagarna har det sett riktigt svart ut. Det ser ut som om inga analyser i världen hjälper oss att förstå det som pågår i Mellanöstern idag.

No comments: