Sunday, June 03, 2007

Ett blodigt skådespel

Walid Jumblat

Saad al-Hariri

Bahia al-Hariri


Bahia al-Hariris styrkor, Jund al-Sham, drabbade samman med den libanesiska armén idag för femtielfte gången. Det har de gjort då och då sedan ett par år tillbaka.
Det lustiga med namnet, al-Shams soldater, eller på ren svenska, Syriens soldater är att det vill peka rakt på Syrien som någon sorts fadder eller mecenat för detta rövarband. Men Syrien är faktiskt oskyldigt denna gång. Det har idioterna i rövarbandet talat vitt och brett om. Förutom att vara skjutgalada, har de varit väldigt pratglada också. De talade för sina grannar om allt. Till och med om klumpsumman som var och en av dem fick för att köpa bostad för i staden Saida.
...
Det som är intressant är VARFÖR? Varför rekryterar en kvinna som Bahia al-Hariri som sitter i Libanons parlament sådana människor? Får en sådan dam ha sådana bekanskaper? Vad hade hon tänkt ha dem till? Och varför vände sig deras systerorganisation Fath al-Islam mot al-Hariri släkten? För att dessa ströp deras löner? Varför ströp al-Hariris deras löner då? Och varför skickar man ut armén för att slåss mot en rånarliga? Hade inte polisen varit lämpligare? Och hur blir det nu när Jund al-Sham sympatiserar med sin systerorganisation? Mördarna och bankrånarna från Denniya? Ska de skjuta på armén och kvittera ut lönerna i slutet av månaden från Hariris Bank Med?
...
Och varför är Walid Jumblat, ledare för Progressiva Socialistpartiet, så ivrig när han talar om den libanesiska arméns heder medan de som slaktade de sovande soldaterna är finansierade av hans närmaste allierade i Libanon, alltså åter al-Hariris? Walid Jumblat som skyddade palestinska flyktingar förut, när han fick hjälp av palestinska PFLP-GC mot de kristna i Shoufbergen, låter nu som om han vill se alla palestinska flyktingläger jämnade med marken. Trots att han vet, mer än väl, att palestinierna inte har med den här farsen att göra. Al-Hariris har helt enkelt varit smarta och byggt bostäder och kontor för sina rövarband i direkt anslutning till flyktiglägren, som Taameer, i närheten av Ain al-Hilwe och norra kvarteren i Nahr al-Bared.
...
Det finns de som menar, senast i raden var i kväll, parlamentariken Usama Saad, som kommer från en gammal politiskt engagerad släkt som är känd för sin hederlighet sedan gammalt, från staden Saida, att hela det här skådespelet syftar till att ge USA en förevändning att komma in i Libanon med trupper. Man vill slå till mot Hizbullah, Syrien och dess allierade i Libanon.
...
Vi ska inte deppa alltför mycket. Det sägs att den libanesiska regeringen har lovat att återuppbygga Nahr al-Bared. Men så minns jag att de som fick sina bostäder bombade av Israel i somras, är fortfarande utblottade och har inte fått sina bostäder uppbyggda, trots alla hundratals miljonerdollar som den libanesiska staten fått från utlandet. Så vi kan lika gärna glömma återuppbyggnaden av husen i Nahr al-Bared.
...
Men...hus är hus. Förr eller senare byggs dem åter. Människoliv kan inte byggas åter. Det finns de som förlorade livet och dog i detta blodiga skådespel, och de som förlorade livet och förtsätter att andas...det är de verkliga förlusterna. De får vi nog känna sorg över...

No comments: