Wednesday, June 27, 2007

Mörka utsikter, Utan Gränser

Ahmad Mansour

Hani al-Hassan


Ahmad Mansour, som leder programmet "Utan Gränser" på arabiska aljazeera, bjöd ikväll på en märklig show tillsammans med en av de kändaste Fatahgrundarna, Hani al-Hassan.

Det var verkligen svårt att följa med de hissnande saker som sades där. Man började mjukt med möjligheten till dialog mellan Fatah och Hamas och för första gången kom det ett förnuftigt svar från det hållet:
"Självklart. Det finns ingen annan utväg. Om vi inte erkänner valresultaten nu kommer inte det palestinska folket att erkänna nästa valresultat. Om vi misstänkliggör Hamas idag kommer man att misstänkliggöra oss om vi vinner nästa val!"

Sedan kom man in på Dahlan, som för tillfället bor i Grand Park Hotel I Ramallah. Enligt båda herrarna har Dahlan hittills i år fått 100 miljoner USD för att sabotera för Hamas för.
"Det är inte Fatah som misslyckats i Gaza, det är General Daytons plan för Gaza som misslyckats!", sa Hani al-Hassan. (Generl Dayton bor i Israel sedan Hamas vann valet i Palestina, för att ha nära till Dahlan...).


Ahmad Mansour nämnde en summa av 1270 miljoner USD som USA hittills satsat på att göra slut på Hamas genom stöd till Dahlan och Abbas egna säkerhetsstyrkor.

Hani al-Hassan sa, (och jag kan inte annat än hålla med honom), att "Hamas vann inte striden ensam och av egen styrka i Gaza, utan tack vare att många hederliga Fatahanhängare höll sig neutrala därför att de också vill få Dahlan och hans anhängare bortkörda från Gaza."

Men Hani al-Hassan ville ha samtalet om Gaza överstökat. Det han ville komma in på en kallelse han kommer att rikta omgående till medlemsstaterna i Islamic Conference för att varna för det som pågår i regionen.

Han menar att han har tillräckligt med information om att Israel håller på att förbereda sig för ett hårt slag mot Iran. Man är kluven fortfarande ifall man ska slå till mot Libanon och Syrien först och Iran sen eller om man ska rikta tre slag samtidigt.


"USA har förödmjukats i Irak. Israel har förödmjukats av Hizbullah i Libanon och palestinierna håller ut trotts alla svårigheter och missöden. Det är outhärdligt för Israel. Därför har de valt Barak till försvarsminister. De vill återupprätta den israeliska arméns rykte, men jag är rädd att de inte förstår hur allvarliga och ödesdigra deras planer är! Jag är oerhört tacksam över att Kung Abdallah av Sudiarabien inte lät sig luras av Dick Cheney som vid sitt senaste besök försökte få med sig Saudiarabien i ett krig mot Iran. Men Kung Abdallah svarade: Det är ett hundraårigt krig ni ämnar starta. Det är ett krig som inte går att vinna!"

Och så sa al-Hassan till slut: "Om Israel vinner mot Iran kommer de att bete sig som banditer i regionen. Då är vi alla förlorade. De kommer att sudda ut oss för gott!"



No comments: