Tuesday, August 21, 2007

Abbas och Fayyads lögner om elen i Gaza

Freezing in June, Ismail Shammout
.....
Hur många gånger orkar man tappa hakan på en dag? Äntligen har el-problematiken i Gaza blivit klar för min egen del.
....
EU har tydligen beslutat att återta betalningen för bränslet som gör det möjligt för Gazaborna att få el. För första gången har Ismail Haniye kommenterat saken på allvar. Så här sa han: "Vi blev ytterst förvånad när vi lyssnade noga till vad man i Ramallah sa. De menar att vi skulle ha lagt extra skatt på elräkningarna eller något dylikt. Företaget som procucerar el, och företaget som distribuerar den, är självständiga företag som vi aldrig har, och aldrig kommer att lägga oss i hur de sköter sina jobb. Det är faktiskt ganska känt att vi inte har sådana egenskaper, eller sådana vanor."
.....
Några minuter senare hör jag al-Arabiyyas korrespondent från Gaza förklara att EU har beslutat att återta utbetalningarna, men på ett villkor, att representanter för EU och palestinska myndigheten ska besöka Gaza, och elbolagen där, för att på plats studera räkenskaperna.
....
Det som deras representanter kommer att finna är att 90% av elräkningarna är inte betalda. För 90% av abonnenterna har knappt råd med mat, än mindre med elräkningarna.
.....
Så EU har kanske till slut beslutat sig för att genomskåda Mahmoud Abbas och Salam Fayyads lögner? Om att Hamas lägger vantarna på inbetalda elräkningarna som annars borde gå tillbaka till EU?

No comments: