Wednesday, August 29, 2007

Välgörenhetsorganisationer förbjudna

Mustafa al-Hallaj, Palestina


Salam Fayyad, chef för undantagsregeringen som inte kunnat få välsignelse av det lamslagna palestinska parlamentet, har beslutat att förbjuda 103 välgörenhetsorganisationer. Många befarar att det bara är början, då antalet sådana organisationer i Palestina är inte mindre än 2400. Värt att nämna är att många av dessa organisationer får hjälp från större organisationer i Väst, så som USaid och andra!

60 procent av palestinierna är beroende av sjukvård som dessa organisationer erbjuder. 90 procent av alla handikappade palestinier är också beroende av sådana organisation.

Jag har inga siffror just nu om hur många är beroende av direkt ekonomiskt stöd, dagisplatser och utbildningsstipendier. Men det handlar om hundratusentals.

Ehud Olmert ska, enligt Ynetnews ha uttryckt sin tacksamhet över beslutet. Det förstår jag. Det beslutet kommer att ta livet av många fler palestinier än vad det israeliska våldsmaskineriet kan åstadkomma för stunden.

Salam Fayyad menar att palestinier som blir utan hjälp nu kan vända sig till socialdepartementet i hans regering! Verkligen? Menar karln allvar? Om det nu är så att Fatah har råd och vilja att täcka dessa människors behov, varför gjorde man aldrig det förut? Varför lät de det palestinska folket bli så beroende av dessa organisationer överhuvudtaget? Vad ska hans ministrar och andra i Abbas närhet stjäla om handikappade och sjuka palestinier får det som tillhör dem? Kommer Fayyad verkligen att hjälpa föräldralösa och sådana som har sina föräldrar i israeliska fängelser, även om de inte tillhör Fatah? Nej, naturligtvis inte. För då finns det inga pengar kvar som pamparna och deras barn kan knalla in och kvittera ut på PLO-kontoren världen över.

3 comments:

Anonymous said...

HEJ!!!

Har du nån engelskspråkig källa på detdär? Jag håller på att skriva en artikel om civilsamhällets betydelse för Palestine Monitor och skulle väldigt gärna vilja få mera info om detta!
Pia

Rawias Morra said...

Hej Pia,

Har du kollat aljazeera.net?

Maan har lite, men inte så detljerat!
Jag tror att almubadara kommer att tala om det, eller Palestine Monitor därför att Mustafa Barghouti är upprörd över det här, bla.

Annar har jag faktiskt läst mest på aljzeera och al-Quds al-arabi plus en nyhetsdiskussion!
prova de närmaste dagarna på

almubadara.org
maannews.net/en/

Nu ser jag att electronicintifada har nåt också
http://electronicintifada.net/new.shtml

Mvh
Rawia

Anonymous said...

tack Rawia... ska leta!