Tuesday, August 21, 2007

Europas skamliga blindhet



–Det finns en palestinsk president (Abbas) och en palestinsk regering som omvärlden erkänner och den leds av Salam Fayyad. I den mån som någon ska ta in avgifter för elförbrukningen så bör det vara via den palestinska myndighetens legitima organ, ­säger en EU-källa i Jerusalem, till Bitte Hammargren på SvD.

Jag tappar hakan! Har EU ingen aning om hur saker och ting är i Palestina? Hur kommer det sig annars att EU lägger alla sina ägg i en korg som saknar botten?

Abbas representerar idag knappast mer än sig själv och sina närmaste kumpaner. Inom Fatahs högsta ledning pågår ju möten om hur man ska bära sig åt för att rädda det som räddas kan av den gamla ärofulla organisationen vars namn har förvandlats till en svordom i de flesta palestiniernas munnar. Jag kan bara nämna ett av möten som skedde nyligen i Amman och läckte ut till pressen, mellan Hani al-Hassan, en av grundarna till Fatah och ansvarig för organisation och rekrytering. Farouq al-Qaddoumi, medlem i Fathas Centrala Råd, och medlem i PLO:s Centrala kommitté. Abd al-Fattah Ghanem, också medlem i Fatahs Centrala Råd, och Abbas Zaki, Medlem är Fatahs Centrala Råd och PLO:s representant i Libanon. Det finns även flera vars namn inte har läckts ut ännu.

Abbas talar om PLO idag och med det menar han Fatah, DFLP och PFLP. DFLP består idag av en handfull människor som avlönas av Fatah. Detsamma gäller PFLP som har ett försvinnande närvaro på Västbanken men är helt död utanför. Alla andra representanter som EU ser samlade i olika möten som Abbas kallar till är representanter för partier som inte längre finns. En parallell till sådan partier i Sverige är Ny Demokrati. Skulle någon ta några beslut på allvar om dessa beslut fattas av en samling människor som har organisationer lika stendöda som Ny Demokrati är i Sverige idag? Och det handlar inte om en enda Ny Demokrati i Palestina utan om många fler. Därför hånar man Abbas och hans nickedockor när de visas på olika möten. För dessa människor är ingenting annat än vålnader.

Förstår ni min förvåning när jag läser ovanstående? Om att det finns en palestinsk president och en palestinsk regering? Det är en president som palestinierna har tappat förtroendet för, för länge sen. Och den palestinska regeringen man nämner här, är utnämnd av honom och hans åldrande, genomkorrumperade och krisdrabbade Fatah.

Den palestinska politiska arenan är idag full av andra, starka, livsdugliga organisationer som inte är med i Abbas mumifierade världsbild. Det finns exempelvis al-Mubadara, som enligt Mustafa Barghouti flera gångar skrivit och bett om att inkluderas i PLO men som vars krav har ignorerats totalt. Det sa Barghouti i ett teveintervju i den libanesiska tevekanalen anb så sent som i söndags den 19 augusti 2007.

Förutom al-Mubadara finns Fatahs egen lilla Hamas, al-Aqsamartyrernas Brigader. Det finns också Islamiska Jihad. Det är organisationer som är långt större och livskraftigare än Fatah och de dagligt attackerna och riktade morden som Israel begår handlar om dem. Senast igår mördade man i ett enda slag sex ledande personer inom från al-Qassambrigderna när man bombade bilen som de färdades i. Al-Qassam är Hamas militära gren.

Alla dessa organisationer, förutom al-Mubadara, är så kallade terrororganisationer enligt USA och EU:s mått. Men det är inte jag eller du som har skapat dem. Det är den israeliska ockupationen, de utvidgade bosättningarna, det dagliga mördandet. Bosättarnas angrepp på palestinier och deras barn. Bosättarbarnen som angriper båda andra barn och vuxna palestinier på daglig basis i de ockuperade områdena. Det är vägspärrarna, arbetslösheten, de stora fängelserna, det är palestinier som hindras gå ut och in till sina hus genom porten när israeliska bosättare flyttar in utan måste gå ut bakvägen genom oländig terräng, klättra, hoppa och krypa för att komma hem eller hemifrån. Och detta gäller båda barn och gamla också.

Sådant är läget. EU, USA och Israel må gilla det eller inte. Men det är det man har skapat. Långsiktigt, medvetet och välvilligt. EU kan inte idag sitta och låtsas att de inte vet vad som gäller på den palestinska sidan. De kan strunta i folkmordet på palestinierna idag och bidra till det. Men att låtsas att de inte förstår eller vet vad de håller på med, är ohederligt. Att låtsas vara så totlat blinda, är skamligt helt enkelt. Det anstår inte Europa idag. Särskilt med tanke på Europas mörka historia!
....
Som avslutning kan jag bara berätta att Hamas är inte tjuvar! Hela Hamas idé var ju att befria sitt folk från ockupation och tjuvpacket. Hamas kan helt enkelt inte ta några elavgifter från Gazas befolkning som håller på att svälta ihjäl. I samma program i söndags, där Barghouti talade om al-Mubadara, erbjöd Usama Hamdan, Hamas representant, att Hamas ska betala för elen, bara man visste vart man ska skicka pengarna. Hamas pengar kommer från religiösa allmosor som rika muslimer betalar i många olika arabiska och muslimska länder för att lindra palestiniernas lidandet. Det är skillnad på det och på amerikanska Daytondollar.




4 comments:

Rawias Morra said...

Jag hade tidigare skrivit att de sex dom mördades igår tillhörde Islamiska Jihad. Jag menade naturligtvis al-Qassambrigaderna!

Rawias Morra said...

Du för kalla mig Rawia trots att vi inte är representerade!

Jag vill gärna lägga ut kommentaren som ett inlägg på bloggen, är det OK för dig?

Hör av dig så snart som möjligt!

Hälsningar
Rawia

Anonymous said...

Oj vad jag blir mallig Rawia. Du får så rasande gärna göra så om du verkligen tycker att...

Rawias Morra said...

Nejdå Klas, det är jag som är mallig. Ja, jag tycker verkligen att... :)