Thursday, August 02, 2007

Gazas förlorade heder

Abd al-Hadi Shala, Palestina

Al-Quds al-Arabi i London skriver idag om den lavinartade ökningen av hedersmord i Gaza. 13 tjejer, en del av dem minderåriga, och en del även oskulder har fått sätta livet till under julimånad. Förra året dödades (Enbart!) 16 tjejer i Gaza!
Det är hårresande historier som berättas här. En kille som hade våldtagit och mördat, flydde från fängelset och mördat sina tre systrar, en gift och två oskulder, för att värna familjens heder.

En annan mördade sin syster när det visade sig att hon var gravid på grund av sexuella övergrepp hennes far utsatte henne för.

En kvinna ströp sin dotter när denna avslöjat att hennes farbror hade utsatt henne för sexuella övergrepp sedan barnsben.

En annan ung kvinna, en akademiker, mördades av sina kusiner som ville värna om familjens heder, då denna vägrat gifta sig med den ena av dem, en illitterat nolla. Rättsmedicinska rapporten fastslog att även denna tjej var oskuld.

En del har även mördats i hederns namn fast man egentligen inte vill dela ett arv med! Så, så fort en tjejs blotta existens är obekväm eller irriterande för någon, tar man fram hederskniven och sticker den rakt i hjärtat på henne.

Inga fatwor angående den frågan följs av fromma palestinier. Varenda religiös ledare i Gaza har fördömt detta och sagt att det strider mot Islam. Men det slår hedersförsvararna dövörat till.

Och så kommer det att fortsätta så länge det inte blir en lagändring då straffet för hedersmord i Palestina är 1-5 års fängelse. Vem fan godkände en sådan lag, kommer vi säkert att återkomma till vid senare tillfällen.

Det återstår att se om Haniye och hans Hamas kan göra nåt åt situationen eller om de ska skylla på att man är upp över öronen upptagen med "mer angelägna" politiska frågor?

Varken belägring, ekonomisk blockad eller ens svält är viktigare än denna pågående massaker på palestinska tjejer!


2 comments:

Anonymous said...

Detta är tyvärr ett problem överallt, inte bara i Palestina. I Libanon så utfördes nyligen en fatwa mot detta då antalet hedersmord ständigt ökar i Libanon. Om du jämför de Palestinska ''hedersmorden'' med de Libanesiska eller Jordanska exempelvis så kommer du bli chockad över att se att Palestina ligger längre ner på listan.

Det är hemskt hur detta kan smyga in sig i någons kultur. För övrigt så kan jag meddela att den där lagen du nämnde är den lag Palestinerna fick ärva av tiden då Jordanierna ockuperade Palestina mellan 1948-69.

Rawias Morra said...

Välkommen hit anonymous, roligt med kunniga kommentarer!