Thursday, August 30, 2007

Libanon enat som av ett mirakel

Hela kvarter utraderade i Beirut

Libaneserna är luttrade. Och vi som känner dem är också luttrade. Ändå händer det att man blir fullständigt mållös ibland, när saker och ting händer, på det sätt som de gör.

Human Rights Watch skulle presentera en rapport igår, i det splittrade Libanon, ett Libanon på randen till ett inbördeskrig, där man anklagar Hizbullah för krigsbrott.

Men det blev inget av. Ledningen för Hotellet där Human Rights Watch bokat lokal för presskonferens och diskussion, bokade av salen och talade om för organisationen att de inte var välkomna där.

Förre premiärministern Salim al-Hoss, beskrev rapporten som en "oförskämdhet". Nuvarande premiärministern Fuad Seniora sa att det är en rapport där man likställer offret med mördaren.

Human Rights Watch menar att Hizbullah avfyrade Katyusharaketer i syfte att döda civila israeler. Hizbullah menar däremot att man sköt mot militära mål och att alla skador på civila var oavsiktliga.

Human Rights Watchs förhoppning var att man skulle identifiera ansvariga inom Hizbullah så att de kunde ställas inför rätta. En talesman för den Libanesiska regeringen säger: "Den dagen någon ställer Israel inför rätta för dess brott mot mänskligheten, kan vi tänka oss att diskutera saken."

Libanon och hela arabvärlden är i chock. 25 000 bostäder är totalt sönderbombade i Libanon. Hela byar utplånades och hela bostadskvarter i Beiruts södra förorter har suddats ut. Två stora massakrer, en i Mirwaheen då man dödade ett stort antal bybor på flykt på vägarna, och så massakern nr.2 i byn Qana där ett trettiotal barn dödades. Infrastrukturen i nästan halv Libanon, söder om Beirut var förstört inklusive ett stort antal broar. Elverk bombades. Beiruts flygplats som var till hälften demolerad. Gigantiska miljöbrott när man bombade oljeraffinaderiet där stor mängder olja läckte ut i havet och dödade nästan allt liv. Förstörda stränder.
....
1300 döda Libaneser. Många fler sårade. Och så kronan på verket. 3000 000 klusterbomber som Israel släppte ner efter det att man hade skrivit på ett avtal om stopp av krigshandlingar och som fortfarande skördar liv. Och så är det Hizbullah allena som ska ställas inför rätta.

Jag tycker personligen att det är fruktansvärt tragiskt. Human Rights Watch är en viktig organisation som gör ett bra jobb i vanliga fall över hela världen. Men den här gången gick deras tanke åt skogen. Jag är rädd att det kommer att innebära stora svårigheter för organisationen att utföra ett bra jobb. Inte bara i Libanon, utan i hela arabvärlden. Och som av ett mirakel, talar alla libaneser, från alla läger, män som kvinnor, som en enda man. För första gången på länge, är libaneserna enade idag.


No comments: