Wednesday, August 01, 2007

Rice rustar för ett nytt Dahis och Ghabraa'

Omayya Joha, Palestina

Saud al-Faisal, Saudiarabiens utrikesminister säger: "Vi köper amerikanska vapen för 20 miljarder dollar. Men det gör vi för att försvara oss, enbart!"

Försvara oss mot vad då? Undrar man. Mot Iran som aldrig startat ett krig mot sina grannar? Ska Saudiarabien, Qatar och andra Gulfstater, samt Egypten, Jordanien verkligen låta sig dras in i ett krig som med all sannolikhet kommer att bli ett nytt Dahis och Ghabraa'?
För er som inte vet vad Dahis och Ghabraa' är kan jag berätta att det är namnet på två hästar som skulle tävla. Ägaren till den vinnande hästen skulle få ett pris på 100 kameler. Men loppet utsattes för sabotage och fusk. Det ledde till ett 40-årigt krig i den förislamiska arabiska halvön.

Dahis och Ghabraa' kommer att te sig mer som ett skämt, jämfört med ett nytt krig mellan Gulfstaterna och Iran. Och det är det som haggan Rice vill. Det skulle sysselsätta den amerikanska vapenindustrin för en evighet framåt. Ett sådant krig skulle verkligen inte gagna världsfreden eller någon annan än USA och Israel.

Saud al-Faisal måste vara bittert medveten om att man i slutändan inte har något val. USA och Israel kommer att angripa Iran, och de vapen som Iran har når inte USA. Däremot når de USA:s militärbaser som finns över hela Gulfen.


Med tanke på fredskonferensen som Bush viftar med framåt hösten, kan vi konstatera att det bara blir en krigskonferens där man ska samla Gulfstaterna, Egypten, Jordanien och Israel för att mobilisera för ett krig mot Iran, Syrien, Hizbullah och Hamas. Dvs. alla som är emot en total underkastelse inför USA och Israel i Mellanöstern.

No comments: