Friday, August 10, 2007

Abbas stöddighet

.....


Jemens president Ali Abdullah Saleh tog emot Khaled Mishaal igår och föreslog en plan till försoning mellan Hamas och Fatah. Mishaal tyckte att planen var "balanserad" och accepterade villkoren i den. Då ringde Ali Saleh president Abbas som gav honom nobben, på ett sätt som verkar har kränkt jemeniterna en aning.

Samma dag, under en presskonferens i Alexandria, som Abbas fick hålla ensam, som många tolkade som ett tecken på missnöje från Mubaraks sida, sa Abbas: "Det finns ingen dialog. Det pågår inga samtal. Ingen har fått i uppdrag att medla. Om någon påstår något annat så säger jag att det är helt grundlöst." Ändå var det som Mubarak erbjöd Abbas inte så lite, och gick ut på att Egypten skulle ta över säkerheten i Gaza tills alla missförstånd var avklarade.

Och inte så lite stöddig såg han ut när han sa det. Men det mest pinsamma var att han upprepade att Hamas måste återlämna hela Gaza, och ångra sitt "illdåd", innan det kan bli tal om dialog. Lika pinsamt och hårresande är det när han talade om att "allt måste bli som det var igen". Vad menade han med det egentligen? Vad är det som måste bli som det var? Stölderna? Tortyren? Morden och mordförsöken? Kränkningen av andra människors rätt till privatliv? Korruptionen? Svågerpolitiken? Rånen? Samarbetet med det palestinska folkets fiender?

Ismail Haniye erbjöd igår att lämna sin post som folkvald premiärminister om det skulle leda till bättre chanser för försoning. Men Abbas var lika stöddig då.

Och vad är det som gör Abbas stöddig? Jo, han har skrivit en lista på vapen som han hoppas att israelerna ska vara bussiga och låta honom importera via Jordanien och Egypten. I listan ingår, enligt al-Quds al-Arabi i London, pansarvagnar, jeepar, handeldvapen, stora mängder ammunition, chockgranater och annat som man inte ville uppge. Abbas motiverar sina beställningar med att man vill förhindra att det som hände i Gaza, händer på Västbanken också. Samtidigt som han fnyser åt uppmaningar från palestinierna inne i Israel, Arabs48, en namnsamling från kända arabiska och icke arabiska personligheter över hela världen, ett seminarium som hölls i Beirut just för detta ändamål… nej, han föredrar nog pansarvagnarna… men som tur är, de kan han drömma om. För samma dag som han sa det där, gick israelerna in och mördade och bombade både på Västbanken och i Gaza. Jag tror inte att Israel vill släppa in mer vapen till palestinierna, för de ser egentligen ingen skillnad på någondera sida.


Källor: Al-Quds al-Arabi, Aljazeera, Aljazeera.net


No comments: