Saturday, August 11, 2007

Det nya gymnasiet i byn Jafatlak



Byn Jafatlak ligger i Jordandalen inte långt från staden Jeriko. I den här skolan går 45 killar och tjejer.

Dessa tält som varken skyddar mot värme eller kyla, försöker man bedriva undervisning. Rektorn stod inte ut med att se sina studenter plågas och förnedras dagligen då de försökte ta sig till och från sin gamla skola, som tack vare muren, blev oändligt längre bort än tidigare. Därför bestämde hon sig för tälten.

För att komma till sin skola var gymnasisterna tvungna att passera en israelisk vägspärr där de blev visiterad, fotograferade och trakasserade och fick dessutom ofta vänta i timmar för att få passera. Ibland fick de det, ibland inte.
Marken som tälten står på, tillhör område C, alltså ett område kontrollerat av ockupationsarmén. Där får ingenting byggas av palestinierna, därför var tälten den enda lösningen. Dessutom motverkar man avhopp från gymnasiet då många föräldrar vågar inte låta sina barn passera vägspärrarna dagligen. Många av dem har inte heller råd att betala för kommunikationerna då muren har gjort resorna mycket längre.

En bitter kamp pågår för att få tillstånd att bygga en riktig skola, där man kan ha datorer och annan nödvändig utrustning för undervisning och administration.

Klass 1 B, Samhällsvetenskapliga linjen

No comments: