Wednesday, August 08, 2007

Saif al-Islam al-Kaddaffi

Saif al-Islam al-Kaddaffi
....
Jag hade verkligen sett fram emot kvällens avsnitt av "Utan Gränser" på arabiska Aljazeera eftersom jag hade hört märkliga och lovande uttalanden av Saif både här och där. Vad sägs till exempel om "Hela historien med de bulgariska sjuksköterskorna är fabricerad"...? Eller: "Vi har utövat utpressning mot Väst" ? Eller för den delen "Vi behöver förvandla revolutionen i Libyen till en stat" och "Det är för många feta katter bland det gamla gardet"...!
.....
Borsett från att jag är oändligt lättad över den pinsamma historien med de bulgariska sjuksköterskorna och den palestinske läkaren har slutat gott, som bevis för Västvärldens skicklighet när man verkligen vill och anstränger sig för att lösa konflikter, och att låta andra betala, för det framkom med all önskvärd tydlighet ikväll att Qatar skickade en högt uppsatt person med en check på ca 500 miljoner euro till Libyen, natten innan man släppte de stackars oskylidga i sjukvårdsteamet, så var jag nyfiken på vad han talade om. Vad menade han egentligen? Att ge igen för utpressningen? Är det så att Libyen, när de erkände inblandning i Lockerbyattentatet för att slippa få sitt land skickad tillbaka till stenåldern och utsattes för en av de största utpresseningsskandalerna i modern tid, svor på att få sina stålar tillbaka?
.....
Det ville inte Saif säga rent ut ikväll. Han nöjde sig med att medge att sjuksköterskorna och läkaren verkligen utsattes för tortyr och därför erkände ett brott de inte begått, men han menade att de kan omöjligen processa mot det libyska staten därför att de har skrivit på papper på att de avstår från alla sina rättigheter och från framtida processer mot Libyen. Den palestinska läkarens hot om att "Avslöja" Libyen vitade han bara bort. Han beklagade att ärendet hade skötts så illa av polis och alla möjliga inblandade i början, och de olika analyser av fallet och utredeningen man hade fått från olika håll i världen.
.....
Resten var bara undanslingranden och hårklyverier. På något sätt har han ångrat vad han sagt eller hur han sagt det. Och inte så få gånger intygade han sin lojalitet mot pappa Moammar.
Och matt känner jag återigen en ofattbar tacksamhet mot Qatar, som verker springa oavbrutet med feta checkar hit och dit, ena dagen för att bygga upp raserade byar i Södra Libanon och andra dagen för att rädda livet på oskyldig sjukvårdspersonal i Libyen.

No comments: