Sunday, August 12, 2007

Den etniska rensningen i Jordandalen

Ahmad al-Nabulsi, Palestina


Det blev ett jättehallo av att den bussiga israeliska armén körde bort några husockupanter från centrala Hebron. Den etniska rensningen i Jordandalen sägs det inte ett ljud om. Det är festligare att se bilder på bosättare som häller urin på israeliska soldater kanske, än att se på när folk bryts ner av törst och förtvilan. Den israeliska bussigheten bereds utrymme. De stora stölderna av mark, grundvatten och liv vill man inte veta av.
Det är olagligt att borra brunnar för att få tillgång till dricksvatten. Det är olagligt att plöja sin jord, att valla fåren eller sätta tak på huset.

Så ser livet ut för många palestinier i byarna i Jordandalen.

Hjärtat höll på att brista när jag hörde en man från byn al-Hadidiya tala om att de israeliska myndigheterna förbjöd dem först att borra brunnar. Sedan lovade man dem att de skulle få vatten från Mekorot, ett israeliskt företag som tillhandahåller dricksvatten. Vattnet kom och försvann sedan för gott. Man har gått ihop och skaffat cistern och ett fordon som drar den. Men de beslagtas hela tiden. Både djur och människor blir då utan vatten. Att odla sin mark är det inte att tänka på.

Andra byar har inte ens råd att skaffa fordon och cistern, därför hyr man och betalar för dyrt för transporten. Då kommer man och tar containern som de förvarar vattnet i.

Samtidigt, ser invånarna de bastanta rören som leder det vatten som israelerna själ därifrån, grundvattnet i det ockuperade Jordandalen, till sina bosättningar och sina städer.

Nu har den israeliska armén förklarat byn al-Hadidiya som militärt område. Invånarna måste flytta därifrån, för fjärde gången i rad. Poolen där man samlar regnvatten mitt i byn förstördes.

Al-Hadidiya är inte ensam. I ett helt år har byn al-Auja nära Jeriko varit belägrad. Endast de som har id-kort som visar att de bor där, kan komma in och ut överhuvudtaget. Saeb Ereikat, har tagit bladet från munnen och säger att enda syftet är att tömma området på folk, lägga beslag på marken och stjäla grundvattnet.

I Auja finns det en källa som sprutar ut 9 000 000 kubikmeter vatten årligen. Källan är ett populärt mål för turister och besökare sedan Herodes tid. Nu när byns egna invånare åker dit på picknick blir de trakasserade av ockupationssoldater och bosättare.

Jerikos guvernör, Sami Musallem menar också att målet är att tömma Jordandalen på palestinier helt och hållet.
....
Roligast av allt, är följande:
Tzidki Maimon from Israel's Civil Administration in the West Bank explained the orders, saying the residents "invaded the land illegally. They set up tents and animal pens" in violation of Israeli laws in the occupied West Bank."Israel must take action against those acting illegally," said Maimon.
....
Jag bara undrar: Vad och vem är "illegaly" i Jordandalen?

Källor: Al-Qabas, Dar al-Kahleej, Maan, Electronic Intifada



No comments: