Saturday, July 21, 2007

De tänder eld på sig själva

Rasha Muhammad, Vattenkonst

I 35 dygn har de suttit fängslade. 90 palestinier som arbetar utomlands och som var på väg att besöka sina familjer i Gaza. När de kom fram till flygplatsen i al-Areesh, fann de att gränsövergången mellan egyptiska och palestinska Rafah var stängd.

Det rapporterades om våldsamheter i onsdags, mellan de fängslade palestinierna, som fängslats därför att de inte har uppehållstillstånd i Egypten, och mellan deras vakter. Flera palestinier fördes till sjukhus efter bråket!

Igår tände några eld på sig själva och de filtar som de fått att sova på!

En 61-årig palestinier som hade kommit till al-Areesh tillsammans med sin 5-årige son, grät när han ringde till ett direktsänt program på al-Jazeera. Han hade fängslats och hans son tagits från honom. Han hade bett om att sonen skulle fängslas tillsammans med honom, men den egyptiska polisen hade inte gått med på det!

Vidare berättar andra som sitter fast, att en smörgås kostar 4 egyptiska pund. En flaska vatten kostar också 4 egyptiska pund. Ohyggliga priser för egyptiska förhållanden, där en kvinna jag personligen känner, som är statsanställd, tjänar 200 egyptiska pund i månaden. En inte ovanlig lön i Egypten.
Har palestinierna som fastnat i Rafah blivit en lönsam affär för Egypten?

No comments: