Saturday, July 21, 2007

Ett ohyggligt pris


Eliya Boaine, Palestina

......

En undersökning som Ynetnews publicerar idag, visar att 50% av alla israeliska ungdomar mellan 14-18 år drömmer om att utvandra. Och många har möjlighet till det, då de har sitt ursprung i europeiska länder och kan få europeiska pass.

......

Författarinnan Suzanne Nathan menar att ungdomarna känner en hopplöshet inför den ekonomiska och politisk situationen i landet och att de i slutändan, kommer att hamna i armén, medan den ena efter den andra av landets ministrar hamnar i klammeri med rättvisan för korruption och annat. (arabiska al-Jazeera).

Dessutom menar hon att dessa siffror inte betyder ett dugg för den israeliska regeringen, som känner till dem mer än väl.

......

Jag kan inte annat än undra, är fortsatt ockupation av de palestinska områdena värda detta ohyggliga pris? Är inte en rättvis och verklig fred livsnödvändig för både israeler och palestinier? Hur värdefulla är de ockuperade områdena jämfört med hälften av de egna ungdomarna som inte kan tänka sig att bo kvar i landet?

Det kan bara israelerna själva svara på.

3 comments:

Anonymous said...

Den palestinska emigrationen från Västbanken och Gaza har nästan aldrig varit större än just nu. Palestinska imamer har till och med utfärdat en fatwa som "förbjuder" utvandring, för att försöka bromsa floden av emigrerande palestinier, som till största delen återvänder till arabvärlden.

Bara under den första delen av det här året har över 10 000 nya ansökningar om utvandring lämnats in. Minst 45 000 ansökningar behandlas redan.

Orsaken tycks främst vara den palestinska intifadan. Under terrorkrigets första år utvandrade mellan 50 och 80 000 palestinier. Enligt en palestinsk opinionsundersökning är 82,5 % pessimistiska om sin framtid. Hela 92 % känner sig depressiva och hotade pga det interna blodiga kaoset i det palestinska samhället.

I Israel går ekonomin kraftigt uppåt. Det är högkonjunktur och alltfler får det bättre. Utländska investeringar i Israel skjuter i höjden, och alltfler judar återvänder till Israel. Samtidigt stiger den judiska befolkningen kraftigt, och barnafödlarna hos judiska kvinnor är högre än i något annat västland.

Rawias Morra said...

Ja, men då så! då är det väl inga problem? för Israel? lycka till!

Ryan Ghadban said...

Givetvis Rickard. På samma sätt ville miljontals polacker, judar, och andra förföljda minoriteter och folkslag fly från Nasismens frammarsch i Tyskland. Även i Pol Pots rike, valde miljontals kambodjaner att fly undan förtrycket och massmördandet. Vi ser även att 2 miljoner irakier på 5 år har flytt Irak sedan den amerikansk-ledda invasionen.

Var än massmördande, ockupation och förtryck sker, kommer människor att fly till ett bättre liv. Just därför är det viktigt att vi kräver av Israel att upphöra med sin rasistiska apartheid-liknande ockupation av Palestina, så att mass-exodusen upphör. Intifadan är ju, som du vet, ett direkt svar på den israeliska ockupationen. Vilket kom först tror du? Kycklingen eller ägget?

Mvh,
Ryan.