Monday, July 09, 2007

Terrorist eller Journalist?


23-årige Emad Ghanem, som sköts upprepade gånger medan hela världen såg på!

Så här ser han ut på nära håll. Var han ett monster eller en proffessionell journalist som försökte göra ett bra jobb?





25 comments:

Anonymous said...

Han har skägg! Han är en arab i alla fall! Arabiska läkare eller journalister räknas inte som skyddade personer heller i "kriget mot terror"!

Jag är skit arg...
Det är inte hälsosamt att tala med extrema typer som besöker ibland Ryans blogg.

Rawias Morra said...

Ja, jag vet, men man behöver inte ta åt sig varenda idiotiska argument dessa typer kommer med. Det är inte lätt, men försök att komma ihåg det.

Anonymous said...

Rawia, jag är en konstnär, människa som levde hela livet för det vackra o fina, utbildades i tre europeiska länder för det jag älskar... Född som muslim, men jag tog aldrig religion på största allvarg. Men när jag ser idag hur orättvist trampar man på min identitet, islam, då...tro på mig, det väcker känslor att vara mulla..!

hehehheeheheheh....

Snart kommer jag att bära dom svarta kläder som kvinnor på bilden du visade, bara för att jag ser dagligen öppet hat, ilska o fördumar mot islam!
Nej, det är inte min stil (jag driver i snacket), men vill bara förklara vilken känsla man får.
:0)

Rawias Morra said...
This comment has been removed by the author.
Rawias Morra said...

När det gäller Islam, Ida, får du inte hamna i en rävsax mellan två idiotiska läger! Jag menar fanatiska muslimer och fanatiska muslimhatare.
Visst, det är ju motbjudande att bli uppmanad av en ignorant nolla att ta och reformera Islam. Som om han bestämde över historiens gång bara för att han råkar tro att han tillhör rätt religion i just detta ögonblick.
Jag tycker att det mesta i all världens religioner är av ondo. Ju äldre jag blir, desto mer övertygad blir jag övertygad om det. Om folk ägnade lika mycket tid, pengar och energi åt konst. litteratur, kultur och vetenskap, som de ägnar åt religiöst dravel och religiöst hat, skulle vi ha blivit gudar själva för länge sen. Vi skulle börja påminna om den Gud som vi tillber, men som vi idag behandlar som vore han en blind döv idiot som är lika småaktig som vi själva är i realiteten.
Den dagen hela mänskligheten kan läsa sina heliga böcker så som vi idag läser Kalevala, Eddan, Eliaden och Odyssén, kommer det att finnas hopp för oss som art. Om inte den dagen kommer, kan vi bara skylla oss själva.

Det första ordet som profeten Muhammad hörde av Ängeln Gabriel, var Läs! Andra ordet var: Läs, tredje var: Läs, I Guds nman!
Hela bibeln börjar med "I begynnelsen var ordet!
När vi förstår det, kommer vi att förstå en massa annat! Nu är vi fortfarande så primitiva, att vi inte ens kan läsa innantill!

Anonymous said...

Rawia, när det gäller reform, kolla på Ryans blogg vad svarade jag, snälla...! Om detta kommer du läsa på min blogg också. Sanning!
Muslimer, oavsett moderata, extrema, konservativa eller muslimer som inte ens praktiserar religionen blev slagna av korståget ändå. FN, den 3-e holländska bataljon fick döda 11 000 muslimer i massaker i mitt land, 1995 bara för att dom var muslimer! 60 000 lego från hela Europa har slagit också... Men i mitt land 80-90% inte ens har praktiserat islam!
Du har rätt, det finns möjlighet att hamna i sax mellan extrema muslimer o extrema islamhatare. Det kommer jag aldrig att glömma av dig.
Det var pärla.
Jag kämpar bara för mänskliga rättigheter o är ständigt på den svagas sida. Idag, varje galning hoppar på islam, så känner jag vilja att försvara det.
Så är det bara genom mina instikter. Islam är vacker om man ser från min konstnärliga perspektiv. Fredsfull, rättvis o i balans. Svänger jag hos mullor då är det skrämmande liksom islamhatarnas beskrivningar om islam.
Katastrof...

Anonymous said...

Men när det gäller det som Anna Veeder sa, är mycket komplicerat. Hon stödjer inte deras handlingar, men hon ville påpeka att där ligger lite av varje.
Men jag ser folk från israelisk militär, polis, som sätter upp rosa papper, och det är dom som river bort hus! Det räcker.
Men ni, palestinier måste skaffa ARKIV!!!! Alla foto, bilder, video, papper, dokument, ska bevaras eftersom det är det som gäller så fort ockupation upphör!

Vi kan alla enas i det här arbete, för att samla ett berg av material för Haag.

Rawias Morra said...

Ida,
Det mest förhatlige inom Islam, för Bush, Israel och andra, är att Islam är mer ett samhällssystem än en religion.
Jihad, som i första hand betyder att bekämpa det onda inom sig själv, och som sedan tillämpades för att gälla det onda man ser omkring sig, gör att Islam kan mobilisera med en kraft som historien aldrig skådat förut.
Därmed är inte sagt att Jihad ger en rätt att ta livet av tusentals oskyldiga eller skära halsen av gisslan. Det är lika vidrigt som Jahiliya, Ignoransen som fanns före Islam.
Saken blir inte lättare av att det finns dem som vill bekämpa det onda med det onda genom just Jahiliya.
Däremot är det heller inte sagt, att allt mostånd som utgår från islamiskt tänkande är av ondo.
För enligt samma islam, är det ju en dödssynd att kränka en fånge, att behandla honom eller henne annat än som man behandlar en gäst. Att en läkare utövar Jihad genom att operera fattiga patienter, gör ju inte denna Jihad till terrorist. Att agitera mot en diktatur, ur islamisk tro, är ju inte heller terrorism.
Så, det som alla måste göra nu, och inte bara muslimerna, är att revidera synen på islam och på olika muslimska rörelser.

Sekulära, feminister, och andra har inte en chans i den muslimska världen idag. När vi, mot vår vilja, representeras av sådana som Abbs mot Hamas, Mubarak mot brödraskapet i Egypten, Hizbulla mot Hariri, Seniora och deras anhang...
Vi har verkligen inte en chans. Och varför det? Det är tack vare västspolitik som närt svinen på folkets bekostnad med alla tillbuds stående medel och kväst alla andra. Nu har de bara svinen kvar och religiösa rörelser att välja emellan.
Suck

Rawias Morra said...

Jag menar Hariri och Seniora mot Hizbullan och inte tvärtom så klart!

Rawias Morra said...

Jo, angående arkiv!

Mycket av våra gamla arkiv, det som fanns före 1948 är i den israelsiska states ego.
Senare, vet du hur många arkiv har Israel och kriget i Libanon förstört?
Men nu väcks hopp om alla miljontals dokument i det ottomanska arkivet. Det är ett internationellt erkänt arkvi där hundratusentals palestinier har dokument att hämta ur, om inte miljoner. tänk att ha papper där som kan bevisa att vissa familjer har ägt sitt hus i 700 år fram till att en israelisk familj traskat in och kört ut dem. Det kommer att bli spännande och många jurister i världen förstår jag, gnuggar händerna.

Konstigt, ditt inlägg om Det där med ockuperat område verkar ha fallit bort. Hittar inte det. Det ser konstigt ut när jag börjar tala om ockupation eller inte som ur det blå!
Fasen

Rawias Morra said...

Ida,

Jag har hittat kommentaren och flyttat svaret till rätt inlägg!

Anonymous said...

Mycket vettiga inlägg av dig, Rawia!
Det blir riktig mat för ögonen att läsa alla meningar du skrev.
Moderata krafter inom islam knäcktes av Bush, som fick generalisera o sätta alla muslimer under samma kant - konservatister, fundamentalister, moderata, sekulariserade, extrema muslimer - alla blir plötsligt "islamister". Läs gärna artikel av Göran Rosenberg som talar om skillnad mellan islamister & islamister! Mycket läsvärt.
Just för att man generaliserade muslimer under "krig mot terror", förlorade vi, moderata muslimer plattförmen i samhället. Och vi befinner oss i sax - i kamp mot regimskurkar som förespråkar islam ur sin sjuka perspektiv o på andra sida islamofober. Moderata krafter kvävdes totalt, utan varken stöd från västvärlden eller från muslimska ledare.
Visst, islam är samhälls system också, o det är någonting som väst är rädd för. Och inte bara det: Islam är mest växande religion i världen, siffra ökar dagligen på antal nyfödda liksom konvertiter. Samtidigt, muslimska länder är mycket rika med naturresurser så blev man rädd:
Muslimer har slagit sönder romarriket, o nu ser man enorm folk med rikedom! Så gjorde man sitt bästa att knäcka o förstöra.
Idag syns det muslimer som enda allians mot imperiet!
Därför lärde man folket genom media, propaganda o alla möjliga medel att bara hata muslimer o islam oavsett om vilken grupp handlar det om.
Det spelar ingen roll att bosnierna var sekulariserade från sen 1800 - talet, 80-90% har inte praktiserat islam, ändå, har man slagit mot den här gruppen! Afghanistan, där finns mest hafiz i världen (dom som kan Koranen utan till), mest konservativ o fundamentalisk grupp - även där fick man slå. Nämligen, oavsett om vilken form av islam handlar det om - ser man det som fientligt!
Jag läser om fransk kung Luj den IVX (14-e) som skrev "recept" på hur ska man förstöra islam (under 1300-talet) o den här recepten gäller idag. Punkter han skrev är skyddade av UNESCO o finns i museum i Paris. Väst går idag genom alla dessa punkter.

Anonymous said...

Du, när det gäller arkiv...mycket intressant...
Men, Rawia, vet du att även dom bilderna som du har på din blogg är VÄRDEFULLA för Geneve & Haag..?!
Kan vi engageras, alla palestinier att samla arkiv själva..? :0)
Kopia av dokument, foto, video filmer, allt som bevisar brott mot folkrätt, mänskliga rättigheter, m.m. Vittnesmål, intervju med vittne, anhöriga, grannar, vänner, släkt, m.m. Vittnesmål från fångar... ALLT.
Man borde jobba på det aktivt, o så fort nya händelse dyker upp - bara lägga in i arkivet! :0)
Förre eller senare ockupation måste upphöra! Så fort det händer, då har vi ett berg av bevis för Haag :0) Varför inte..? :0)
Vi gjorde det samma under kriget på Balkan o vi fälde 154 krigsförbrytare!
Det är intressant du talar om turkar o arkivet! Mycket intressant! Jag tror att efter ockupationen minst 20 generationer i Israel ska jobba för att betala skadestånd till palestinskt folk.
Därför är dom rädda att upphöra ockupationen! :0) ...men medvetna om att dom måste göra det förr eller senare.

Ryan Ghadban said...

Jodå, på min blogg kan det bli väldigt hett ibland. Det gäller att inte ta åt sig och låta sig falla ner i likhål och andra gropar, i evigt tjafs som inte leder någonvart.

Angående blogginlägget: Är väldigt glad att journalisten inte dog. Jag såg bilderna men kunde inte titta länge, man såg verkligen hur han låg livlös och blev skjuten igen. Det etsar sig fast i ens minne.

Mvh,
Ryan.

Rawias Morra said...

Ryan,

Undrar hur hans liv kommer att bli nu, utan fötter, i Gaza... Hoppas att han får fortsätta med sitt arbete som journlist...

Din blog är din. låt inte folk förstöra den. Så länge kommentarerna är vettiga kan du väl publicera, men börjar det bli renodlat tjafs, får du väl trycka på "Reject".
Det är ju rent outhärdligt ubland.

Hälsningar
Rawia

Anonymous said...

Tre personer dök upp på Ryans blogg, för att tala om att islam o muslimer är skyldiga för allt..!
Om man håller sig utanför, utan att svara, brukar dom tolka allt detta om att man "saknar argument".
Jag vet inte om det är mer jobbigt att diskutera eller hålla sig tyst. Svårt att titta på deras hat som stinker ur varje rad dom skriver, utan att agera...och svårt att agera och ladda själen med så negativ energi.
Om det är så jobbigt för dig Ryan, borde du lägga en kommentar med en enda mening på bloggen, som säkert kan stoppa diskussion.
Vet inte vad ska jag säga...
Men om ni tror att liknande diskussioner är nyttiga o så spännande för mig - har ni fel.

Rawias Morra said...

Ida,
Du förstår väl att kritiken inte var riktad mot dig.
Både Ryan och jag förstår vad du pratar om även när din svenska inte räcker till.

Det som jobbigt för oss är att läsa alla dessa mängder av kalla, från ovan argument som de andra två kommer med: Realiteten, man skulle vilja gärna ta bort bosättningarna men i realiteten går inte. Detta skitsnack orkar varken Ryan eller jag bry oss om. Du borde göra detsamma.
Dessa människor är inte ute och kommenterar för nöjes skull. De har ett uppdrag och du borde inte låta dig dras med i deras provokationer.

Jag fick ett par slag i ansiktet på Jinges som en blixt från klarhimmel. Det finns dem som vill missförstå. Inga argument i världen hjälper då.

Jag kommer personligen att försöka låta bli att lämna kommentarer över huvud taget. De klarar sig lika bra utan min inblandning och så sparar jag min energi till något annat.

Det gör minst lika ont i mig som i dig. Tro mig. Men dessa människor ska du försöka att inte argumentera emot, för det enda de är intresserade av är att såra dig!

Anonymous said...

Det hela började genom att Ryan har sagt att judar & muslimer har goda möjligheter att leva tillsammans utan problem, fast politiken har byggt upp spärren och utnytjade religionerna. Det samma tror jag också, MEN...
Människor rasade in, för att förklara "INGEN FRED!" ... "muslimer är ondska", precis som från mörka medeltiden.
Ingen kan hålla sig kall mot liknande attacker. En kedja av muslimska länder bombas, men man ställer fråga om homosexuellas rättigheter! Plötsligt!
Nej, jag ska inte lägga mig i någon diskussion med dom människorna, lovar! Men jag tror att dom utmanar just mig för att jag har visat sårbarhet, riktigt sydländsk temperament o känslor för hela muslimska världen.

Rawias Morra said...

Kära Ida,

Kommer du ihåg att jag för inte så länge sen varnade dig för att hamna i rävsaxen mellan två idiotiska läger?

Vet du om att profeten Muhammad hade homosexuella män i sitt eget hus och hindrade en av dem att gå in till kvinnorna när denna visade intresse för kvinnor? Han var väl bisexuell! Det tycker jag är helt
underbart!
Det är sådant som inga muslimer får höra. Än mindre icke muslimer.

Vi får aldrig ställa två förtryckta grupper mot varandra! De homosexuella i Islam ska jag forska lite mera kring och skriva om när jag har ork och tid.

Kom ihåg vad det är du brinner för!
Det är det viktigaste!

Anonymous said...

Saxen ska jag lägga i minnet :0) absolut...
och det som jag själv brinner för...

Största hot mot all intellekt är att möta trångsinniga människor, som lärde sig att se det som dom själva vill se.
Som sagt, liknande typer kommer jag att ignorera så mer jag kan, eller att hindra min italiensk temperament - kommer jag att stänga av data! :0)

Anonymous said...

Hej! Det var så skönt att läsa er diskussion utan att den blev avbruten av dessa ockupationsförespråkare som ni vet även besöker min blogg. Det är svårt att dra gränsen. Jag tänker ena sekunden att jag skall blockera alla inlägg från t ex Tikotsinsky - men då blir han skitlycklig och sprider sin propaganda och dumförklarar mig på annat håll. Samtidigt gör det mig ledsen att de skall få ta så mycket energi - jag tappar i bland lusten helt att blogga - det känns som att de är de enda läsarna. Men statistiken visar annat och många skickar mail.

Jag stryker många kommentarer (även av dessa kända ockupationsförespråkare), men jag visste inte att det skulle bli så här. Som Tiko - skriver LÖGNER men låtsas vara korrekt. Jag blir så arg att jag kokar. Men vid varje föredrag jag håller sitter 2-3 Tikotzinskys och på skolor jag besöker kommer deras argument etc.. Jag tänker ändå att folk ryggar tillbaka när de läser deras totala ignorans över Israles övergrepp.

Rawias Morra said...

Anna,
Jag mådde så illa över en anonym som skrev att det var Nahr al-Baredbornas fel att de blir bombade, att vi palestinier har förtjänat varenda massaker, Jag tänkte att Ok, jag kanske borde publicera, men tänkte sen, Nej! Det här är MIN blog. Den ska inte ockuperas av sådnan människor.

Det var på din blog jag fick utbrottet. Jag vet att när man lämnade Gaza, så jämnade man allt med marken utom synagogerna! Mitt i allt bråte. För att sedan,när palestinierna skulle städa upp efter ockupationen och dess sopor, skulle beskyllas för att spränga och rasera synagogor.

Vet du hur jobbigt det är med dessa människor som sitter på sina höga hästar och talar om, om än i många andra varianter, varje gång, sorry, ni har så himla otur att ni råkade ut för oss, men håll käften och gnäll inte. Eller, sorry, vi har tagit era liv, men det kan inte göra något åt, eller sorry, vi skulle gärna vilja ger er lite plats, men det klarar vi inte av. Och det är VÅRT land de talar om, våra åkrar, våra träd, vårt hem sedan den första människan stått på benen.

Rawias Morra said...

Anna,

Den senaste melodin är, att man inte kan ärva sitt flyktingskap!

Hur så? Om vi talar mina syskon till exempel. Mamma var 3 år när hon kom till libanon. Idag är hon 63 och är fortfarande statslös. På hennes pass står det palestinsk flykting. Detsamma gäller mina syskon. De är födda i Libanon som statslösa och på deras pass står det flykting.

Så, vad har de ärvt efter mamma och pappa om inte flyktingskapet? Vårt land, vår by, våra ägor kunde mamma och pappa inte ge oss. Pappa har inte ens en grav. Min brors kvarlevor hittades 19 efter det att han försvann. Han är en av få av våra mördade släktingar som har en grav. Förstår du att jag får utbrott? Förstår du att jag blir galen av deras jävla snömos om problematiken? Sitta där med glasögonen på nästippen och filosofera kallt, han har säkert en pipa i mingipan också, medan ett helt folk håller på att gå under i Libanon, Irak, Gaza, Rafah och... och...
Det är helt enkelt vidrigt.

Sådana småmänniskor har ingenting att säga till om vad DU publicerar på DIN blog eller inte.
Hur många av oss fick publicera vad vi tyckte förut? INGA! Vi får tacka Gudarna eller vem det nu är för att Internet finns så att sådana som du och jag kan göra oss hörda.

Många människor läser DIN blog. Alla hör inte av sig! Vi som vet, känner och förstår vad det är som står där, på din blog, på Esbatis, på Motbilder och många andra, gråter istället för att skriva en kommentar!

De som skriver snömos von oben, är kallhamrade skitar. Vi andra hittar helt enkelt inga ord!

Så du får inte ens tänka tanken på att sluta blogga för då har de lyckats med sitt uppsåt. Det är ju precid det de vill och vi alla andra blir utan dina kunskaper. Vore faktiskt jätte dumt. Du vet väl hur enkelt att trycka på "Reject"? Gör det utan att blinka.
Du gör det här för de som finns där nere! Du och jag slipper föda barn sittande i en bil vid en vägspärr, en bil full av andra passagerare! Vi kan väl stå ut med lite mobbning? eller hur?

Kram på dig och tänk inte ens tanken igen, på att sluta blogga!

Anonymous said...

Tack om du anade hur mycket dina ord värmer. Samma ord från Ryan värmde också häromdagen! Klart att jag förstår ditt utbrott, tro inget annat. Jag slutar inte blogga, men det är verkligen känslomässigt jobbigt med alla kommentarer som försvarar ockupation; förtryck, landstöld, mord av journalister etc etc etc Samtidigt vill jag besvara vissa saker, eftersom det tyvärr är myter som sprids bland allmänheten.

Jag känner igen diskussionen om flyktingskapet från skolbesök, det är något Svensk-Israel information sprider som ett mantra.

Tack igen.

Rawias Morra said...

Anna,

Man måste inte besvara allt, tror jag. Man märker om det är en person som är uppriktigt intresserad eller om det är någon som är ute för att strö lite hat omkring sig.

Israel och Israels vänner har aldrig befunnig sig i större knipa! De har vant sig att döda, skövla och så sorg och terror och sen visa upp ett civiliserat ansikte här i väst och skylla på sina "ociviliserade" grannar. Med dagens informationsteknologi går det inte. ALLT KOMMER UT! De är helt enkelt desperata! Aldrig någonsin har så många reagerat och engagerat sig i denna fråga! Och de flesta börjar bli lite trötta på det där skådespelet!

Du och alla andra måste vara beredda på att många kommer att vara mycket aggressivare, ihärdigare i sina försök att knäcka, säga emot och begrava det man säger under en massa sufistikerat skit! Men sanningen är sanningen och måste fram till slut. Vi lever inte på 1700-talet och spelets regler har ändrats!

Lycka till av hela hjärtat och väntar ivrigt på varje ämne du publicerar!