Tuesday, July 24, 2007

En fjäril


Av en slump hittade jag den här bilden igår. Den är tagen i min hemby, Suhmata, i Galilén.
Det har aldrig slagit mig att det blommar där, och att det finns fjärilar också!

6 comments:

Anonymous said...

Även kaktusar kan berätta en historia. Sen de palestinska byarnas innevånare blev bortkörda och den israeliska arméns bulldozers jämnade hus , sten och kaktushäckar med marken. Så glömmer inte kaktusarna bort vem som ägde marken. De bildar på nytt samma rutmönster runt det som en gång varit en arabisk by. De växer upp som eviga outrotliga förbannelser. Nästa gång ni åker genom Israel, spana efter kaktushäckarna

Rawias Morra said...

Egon,

Man brukar förknippa platser med saker man upplevt där, med dess historia. Jag ser på bilder från min by och tänkte på allt elände som häde oss bortom den, som om jag inte fattar varför den inte följde med! Till flyktinglägren, den också!
Så att den kunde se hur det gick för dess invånare... många av dem hade ju aldrig varit någon annan stans än där, jordbundna bönder som de var...

Swimsuit Issue said...

Jag såg reprisen av dokumentären om Hassan Nasrallah på kunskapskanalen igår. I slutet såg jag att du översatt den. Jag blev positivt förvånad över att man visade en arabisk dokumentär i en svensk tv-kanal. Måste varit första gången.

Rawias Morra said...

Ja, det händer ju inte varje dag. Man har visat några, som den om Naguib Mahfouz, Kvinnoröster (om Um Kulthoum bl.a) där de som gör dokumentären är araber men med lite franskt stöd med då heter det plötsligt "fransk dokumentär".
Jag tror att det kommer att bli annorlunda nu med alla nya dokumentärfilmare som lärts upp av al-Jazeera och svensk FOJO.
Den om Nasrallah tog man för att det var den enda som fanns om honom, när frågorna hopade sig och intresset var jättehögt förra året.

Swimsuit Issue said...

Man får hoppas på det. al-Jazeera framställs ju i mainstreampropagandan som "arabernas FOX news" eller dylikt. Det är helt oförtjänt. Den engelska versionen av al-Jazeera på youtube är väldigt bra. Någon motsvarighet till dåren Bill O'Reilly har jag iaf inte sett, utan tvärtom mycket sakliga informativa program. Men det är ju klart, de framställer ju inte Israel som offer så då är de ju så klart inte "objektiva".

Rawias Morra said...

Jag tror att aljazeera kommer att bli oumbärlig i många fall. Förra året var de suveräna helt enkelt, när de sände från krigets Libanon.
Redan idag har de hunnit göra otroligt mycket dokumentärer och och intervjuer som kommer att bli en sorts faktabas för framtiden.

Ett besök hos Tamam Shammout eller Elias Khoury, eller en dokumentär om Ghassan Kanafani, som jag skrev om inte för så länge sen, som får ta hela 2 sändingstimmar, det händer inte på många andra ställen. Det blir både bra och uttömmande! Att de allra flesta arabiska regimer inte gillar aljazeera är också ett plus.
Vad propagandan i Väst tycker om aljazeera är mindre väsentligt, bara inte Bush får för sig att han vill bomba deras huvudkontor i Qatar igen!