Sunday, July 08, 2007

Sprickan inom Fatah är nu officiell

Stormöte för Fatah al-Yasser i Gaza Lördagen den 8 juli 2007

Under lördagen blev sprickan inom Fatah officiell. Några Fatahledare från Gaza med Khaled Abu Hilal i spetsen, talade inför en stor folksamling och meddelade att de bidlat ett nytt Fatah, som heter Fatah al-Yasser, Yasser syftar på Yasser Arafat.
Abu Hilal uppmanade moderorganisationen att göra sig av med "förrädarna inom Fatahrörelsen med Abbas och Dahlan i spetsen," innan det kan bli tal om återförening.

Samtidigt kritiserade en annan Fatahledare, Sufyan Abu Zaide, en före detta minister i flera Fatahregeringar, sin organisation hårt och sa att Fatah har åldrats. Han undrade om Fatah är ett rimligt val för palestinierna. "Kan ett ledarskap som inte ens kan övertyga sina egna medlemmar och sina egna barn, övertyga folket i sin helhet?"

Vidare undrade Abu Sufyan om man utlyste nya val: "Vad är som skulle få folket att rösta på Fatah istället för Hamas? Vad har ändrats i Fatah sedan det senaste parlamentsvalet?"

Han avslutade: "Vad mer måste hända, mer än det som redan hänt, för att denna rörelse ska organisera om sig och göra de nödvändiga reformerna för att återvinna sina egna medlemmars förtroende i första hand och det palestinska folkets förtroende sedan, och övertyga dem att den har förmågan och kompetensen som krävs för att leda dem?"

Sufyan abu Zaide



Said Syam, föredetta inrikesminster i Hamasregeringen

Samma dag hävdade Said Syam, palestinsk parlamentsledamot och föredetta inrikesminster i Hamasregeringen, att stängningen av gränsövergången i Rafah kom till på palestinsk begäran.
Alltså, om det stämmer, kan 5000 palestinier tacka sin egen president för att de inte får komma hem. Och så ska de inte glömma de 28 som fått dö ute i öknen, ett stenkast från sina egna hem.




2 comments:

Paolo Pissoffi said...

Enligt en opinionsundersökning av Al-Quds skulle Haniyeh få över 51 % av rösterna i ett presidentval. Abbas inte ens 14 %. Marwan Barghouti skulle få ca 12%. Mustafa Barghouti runt 6 %. Salam Fayyad ca 5 %.

Rawias Morra said...

Ja, Haniye har visat på goda ledaregenskaper, respekt för medborgarna och deras liv. Vad har Abbas visat? att han är en viljelös gammal gubbe som styrs av de som omger honom.
Men jag håller med Sufyan abu Zaide, hela Fatah har blivit en viljelös gubbe...