Wednesday, July 11, 2007

Människorättsorganisationerna rasar mot Abbas


Naji al-Ali

Mahmoud Idi Abbas hann med mycket idag den 10 juli 2007.

Först bad han Romano Prodi om hjälp för att få en FN:s styrka till Gaza. Han hoppas och tror att hans folk ska kunna ta sig in i Gaza och läxa upp Hamas under FN:s beskydd. Men varken han eller FN brydde sig om en sådan tanke när palestinierna slaktats av israelerna där, inte ens efter massakern i Beit Hanoun, då flera familjer utplånades medan de låg och sov.

Sedan, påstod han, att Hamas har gett al-Qaida en fristad i Gaza. Jag tror att al-Qaida är kapabla till mycket, men inte att förvandla sig till myggsvärmar för att ta sig in i Gaza, vars gränser, kust och luftrum bevakas millimeter för millimeter av Israel. Israelerna kan inte ha blivit glada när de hörde detta, för de, så som Abd al-Barry Atwan, chefredaktören för al-Quds al-Arabi uttryckte det nyligen, vet exakt hur många fiskar simmar i havet utanför Gaza.

Men som lyssnare, blir man ofantligt kränkt av Abbas påstående. Det finns väl knappt en tolvårig palestinier som inte vet att relationen mellan Hamas och al-Qaida är ytterst inflammerad. För al-Qaida tycker att Hamas övergett spelreglerna för riktig "Jihad" när de ställde upp i val och tog ordet demokrati i sin mun. Hamas har hittills behållit en ansträngd hövlig ton när de avvisat al-Qaidas kritik och tyckt att de inte ska lägga sig i inre palestinska angelägenheter. Dessutom är de inte så förtjusta i al-Qaidas argument att INGEN, inte en palestinierna själva har rätt att förhandla om Palestina och de heliga platserna i Jerusalem. De anser helt enkelt att Palestina och Jerusalem är en allislamisk angelägenhet, att Palestina tillhör hela "Umma" och ska skötas av al-Qaida allena. Sådant prat får både Hamas, troende palestinier och icke troende att se rött. Ayman al-Zawahiri har inte framfört sin kritik och sitt förakt för Hamas i viskande ton precis.

Men, innan dagen var tillända, har våran egna Abbas, kommit med ett dekret som i stort sett lamslår det civila rättsväsendet i Palestina till förmån för militära domstolar och militära åklagare.

I första paragrafen står det att följande brott blir en angelägenhet för militära domstolar: 1- Brott riktade mot chefer och anställda i den palestinska myndigheten, dess institutioner och egendom.
(Ve den som rör Dahlan, hans miljoner eller hans skyskrapa).
2-Brott som är riktade mot den allmänna ordningen och inre allmänna säkerheten. 3-Brott riktade mot palestinska säkerhetstjänster och alla som räknas som tillhörande dem. I stort sett allt som hört hemma i de civila domstolarna fram till idag.

Samtidigt, för att stärka sitt grepp om rättsväsendets halspulsåder, har han i den tredje paragrafen av den nya lagen "fryst" den andra punkten i paragraf 101 av grundlagen som säger tydligt och klart att man endast under ytterst speciella omständigheter får grunda militärdomstolar och att dessa har ingen som helst makt eller befogenheter annat än i rent militära sammanhang.

Nu kan jag inte låta bli att fråga varenda politiker i EU (ingen idé att fråga USA för det lönar sig icke) : Är det verkligen den här mannen ni vill satsa på? Är det det här ni menar med demokrati i Mellanöstern?

No comments: