Monday, July 30, 2007

Irak mellan fotbollsglädje och öppna sår



Killarna satt i vardagsrummet med hjärtat i halsgropen. De bad högt att Irak skulle vinna matchen. Det var verkligen rörande. Ingen av dem var irkier men de tyckte nog att Irak behöver en seger idag, långt mer än Saudiarabien.

Jag stod och bakade en blåbärskaka i köket när målet kom. Då kunde min väninna vispa vaniljsåsen med gott samvete. Det blir en firandets, och inte en tröstens blåbärskaka, tänkte jag utan att riktigt förstå. För fotboll är inget jag förstår, om jag säger så.


Men så rullade nyhterna på efter matchen! 1 500 000 irakier i syrien. Många av dem är sjuka och många andra är i stort behov av läkarvård och operationer på grund av krigsskador. Barn, kvinnor, gamla, män... Många behöver 2-10 operationer för att någonsin fungera normalt.


Syriska läkare behandlar dem utan att ta betalt. Den syriska sjukvården räcker inte till och har inte de resurser som krävs.


Ska verkligen det fattiga Syrien lappa ihop en sån otrolig massa människor, medan de som orsakade skadorna och lidandet skickar sina miljarder i bistånd till den superrika Israel? För i samma nyhettsändning talade man om de 30 miljarder dollar som Israel ska få, så att de kan lemlästa ännu fler kroppar.
Är det där USA:s pengar behövs bäst? Kan inte USA ta av alla oljemiljarder som man plundrar Irak på och bekosta åtminstone sjukvård för irakiska flyktingar? Oljan strömmar ut ur Irak utan att oljefaten räknas. Amerikanerna har stängt av räkneverken! Och fattiga Syrien räknar inte heller antalet kroppar man lappar ihop. Och man vill bara gå i tusen bitar för fräckheten i denna ohyggliga tid vi lever i...


2 comments:

Ryan Ghadban said...

Utmärkt skrivet. Jag chattade häromdagen med min syriska vän som berättar att Syrien inte kan ta emot fler flyktingar. En och en halv miljon irakier, nakba och naksa palestinier, samt Israels senaste angrepp på Libanon, har lett till att Syrien tagit emot oerhört många flyktingar från tre håll. Utöver detta sanktioneras dessutom landet strikt av USA och allierade.

Det är ett under att landet faktiskt hållits intakt så länge.

Rawias Morra said...

Ja, vill man så kan man tydligen. Men det måste vara en ofattbar börda att bära för enskilda syriska medborgare. Man trängs ju om allt, från läkare till taxi till bostäder...